Tre Kronor mot Finland i World Cup

Uppdaterad
Publicerad

Först Ryssland, sedan Finland och till sist ett nordamerikanskt U23-lag. Det är vad som väntar Tre Kronor i gruppspelet i World Cup nästa år. ”En fantastisk utmaning. Inga matcher man kan ta för givet”, säger tillträdande förbundskaptenen Rikard Grönborg.

I september nästa år gör ishockeyns World Cup comeback efter tolv år i träda. På onsdagskvällen presenterades upplägget för turneringen, som avgörs i Toronto.

Sverige hamnar i en grupp med Ryssland, Finland och Lag Nordamerika, som är en mix av U23-spelare från Kanada och USA.

I den andra gruppen spelar Kanada, USA, Tjeckien och Lag Europa, ett mixlag med spelare från länder som inte har ett eget landslag med i World Cup.

”Inte så stor roll”

– Jag tror inte att det spelar så stor roll vilka lag man får möta, det finns inga lätta motståndare. Visst finns det favoriter, som Kanada. Men alla lag i turneringen tror att man kan vinna allting. I hur många turneringar har man kunnat säga det? säger Rikard Grönborg.

Grönborg, nu assisterande förbundskapten, efterträder Pär Mårts nästa sommar. Hans första tävlingsmatch som huvudansvarig spelas mot Ryssland i Air Canada Center den 18 september.

– Nu är det klart att KHL släpper sina spelare också, och det är viktigt för ryssarna om de ska få sitt bästa lag. Ett gediget lag med spetskvaliteter hos Ovetjkin och grabbarna, säger Grönborg.

”Största stjärnorna”

Efter klassikermötet mot Finland den 20 september avslutar Tre Kronor dagen därpå gruppspelet mot dess ”dark horse”, Lag Nordamerika.

TT: Vad tycker du om det nya inslaget med mixade lag i en landslagsturnering?

– Jag kan förstå varför man gör det, för man vill ha alla de största stjärnorna med. Men för mig finns inget större än att representera sitt land och sitt landslag, säger Grönborg.

De två bästa lagen från varje grupp går vidare till semifinal. Vinnarna där möts i en final i bäst av tre matcher.

Fakta: Så spelas World Cup

De åtta lagen är indelade i två fyrlagsgrupper där de två bästa lagen går vidare till semifinal. Vinnarna i respektive semifinal går till finalen som avgörs i bäst av tre matcher.

Grupp A: Kanada, USA, Tjeckien, Lag Europa (mixlag).

Grupp B: Sverige, Finland, Ryssland, Lag Nordamerika (U23).

Spelprogrammet (samtliga matcher i Toronto):

17 september: USA-Europa, Tjeckien-Kanada.

18 september: Sverige-Ryssland, Finland-Nordamerika.

19 september: Tjeckien-Europa, Ryssland-Nordamerika.

20 september: USA-Kanada, Sverige-Finland.

21 september: Kanada-Europa, Sverige-Nordamerika.

22 september: USA-Tjeckien, Finland-Ryssland.

Semifinalerna, ettan i grupp A mot tvåan i grupp B och vice versa, avgörs 24 och 25 september.

Finalen spelas i bäst av tre matcher. Speldatum 27 och 29 september och eventuellt 1 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.