Vändningen: Så kan junior-VM för damer räddas

Uppdaterad
Publicerad

Internationella hockeyförbundet öppnar för att junior-VM för tjejer kan spelas 2022.

Det som krävs är att Sverige säger upp värdskapet och att någon annan nation är villig att ta sig an det.

– Vi har uttryckt vår vilja att arrangera nästa år i januari 2023 i stället och på så sätt öppna upp för ett annat arrangörsskap den här sommaren, säger Anders Larsson, ordförande i svenska ishockeyförbundet, till SVT Sport.

Internationella ishockeyförbundet, IIHF, publicerade under natten till onsdag ett uttalande där ordförande Luc Tardif adresserade beslutet att ställa in junior-VM för tjejer, U18-VM. Där la han fram möjligheten att något annat land kan ta över värdskapet förutsatt att Sverige som skulle ha arrangerat mästerskapet i januari, släpper det.

– Vi har uttryckt vår vilja att arrangera nästa år i januari 2023 i stället och på så sätt öppna upp för ett annat arrangörsskap den här sommaren. Det skulle kännas väldigt bra att hitta en sådan lösning naturligtvis, säger Anders Larsson till SVT Sport.

– Det återstår mycket att titta på i det, men det känns ändå som att det finns en möjlighet på horisonten, även om det inte är klart på något vis så lever hoppet. Och vår del i lösningen skulle i så fall vara att arrangera i januari 2023.

”Handlar om väldigt stora åtaganden”

USA, står som värdnation för mästerskapet 2023, är en av nationerna som bett IIHF att titta på en lösning. Och medan Sverige inte har möjlighet att arrangera mästerskapet senare under året öppnar Luc Tardif för att det kanske finns en lösning i den ekvationen.

Om man kan hitta en lösning i ett annat land och USA inte vill släppa värdskapet 2023, skulle det påverka på något sätt?

– Man får ju ta en fråga i taget tror jag. För som diskussionen förs just nu, med den möjlighet som har öppnat upp sig, så ingår i det upplägget att vi i så fall har har uttryckt viljan att ha arrangörsskapet 2023.

Hur lång tid tror du att en sådan här process kan ta?

– Här och nu återstår det att se. Men det är viktigt att det här görs ordentligt. Det handlar ju om väldigt stora åtaganden att vara arrangör. För oss i Sverige 2023 naturligtvis i så fall, men även den som ska organisera med det här omfattande protokollet till sommaren eller när det kan bli. Så det krävs ju en del arbete runt det, men det finns ju ingen anledning att sitta stilla. Det finns ingen exakt tidpunkt, men så fort som möjligt när saker och ting är utredda, säger Larsson som även sitter i styrelsen i IIHF.

”Får göra det bästa av läget”

Hur kommer det sig att ni inte hade någon plan B?

– Den här utvecklingen som har skett på väldigt kort tid tror jag har överraskat många av oss. Det är klart att vi har haft en pandemi under en lång tid, men på det sätt som den här senaste virusvarianten har spridit sig har lett till snabba åtgärder. Därför kom beskedet från internationella ishockeyförbundets medicinska kommitté så sent att vi hade ett extrainsatt styrelsemöte den 23:e december, dagen innan julafton.

Hade ni kunnat göra något annorlunda?

– Det är klart att det går alltid i efterhand att recensera, ”hade det kunnat kommunicerats på ett annat sätt, hade man kunnat gjort något annorlunda?”. Men på något vis får man ju gräva där man står och försöka göra det bästa av läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.