Växjö till semifinal – slog ut Luleå efter lång videogranskning i förlängningen

Uppdaterad
Publicerad

Växjö är klart för SM-semifinal.

De slog ut Luleå med 4–0 i matcher.

Avgörandet kom efter en lång videogranskning i förlängningen av den fjärde matchen.

– Det är så hockey funkar, man behöver bara få till ett skott i förlängningen, säger matchvinnaren Kalle Kossila efter 2–1-segern.

Luleå var piskat att vinna hemma i Norrbotten i kväll för att säsongen inte skulle ta slut.

Det lyckades de inte med – men det såg ett tag riktigt bra ut.

Sellgren kvitterade

Växjö gjorde matchens första mål i den första perioden, men en kvart in i den andra perioden fick Jesper Sellgren pucken direkt efter tekning. Han åkte fram, tog sig in i banan och snärtade läckert en backhand förbi en annars storspelande Emil Larmi i Växjö-kassen.

– Det är ingen back som kommer ut på mig. Jag får bryta in och det blir ett avslut perfekt vid bortre stolpen, säger Sellgren till TV4 Play.

Larmi storspelade

Efter Sellgrens mål tog Luleå över totalt. I princip hela den tredje perioden var en enda lång press mot Larmi i Växjö-kassen. Men det blev inget mål, och matchen gick till förlängning.

Där lyckades Växjö avgöra efter 11.44. Kalle Kossila slog till med ett direktskott på en passning av Eric Martinsson. Det såg ut som att Matteus Ward gjorde en kanonräddning, men samtidigt så flyttades målburen ur sitt läge av Wards benskydd, och pucken passerade mållinjen.

– Jag tyckte att den gick i mål, men jag visste inte vilka regler som gällde eftersom målburen var ur sitt läge. Men grabbarna sa att det skulle vara mål, säger Kossila till TV4 Play.

Växjö–Rögle i semi

Domarna, som först dömt ”ej mål” bestämde sig för att videogranska situationen, och där konstaterade de att pucken gått i mål på ett godkänt sätt – och Växjö var klart för SM-semifinal. Där väntar Rögle, som i kväll slog ut Färjestad.

Beslutet att godkänna var helt riktigt, anser SVT Sports expert Jonas Andersson.

– Det är ett helt korrekt mål. Jag tycker att det är bra att den här regeln finns. Även om målburen är flyttad så är det för mig helt tydligt att det är ett mål. Det ska godkännas, så det är starkt av domarna att fatta det beslutet, säger han.

SHL

Luleå HF logo

Luleå HF

1 - 2

Växjö Lakers HC logo

Växjö Lakers HC

0-1, 1-0, 0-0, 0-1
Coop Norrbotten Arena, Luleå
Publik: 6150

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.