• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Per-Erik Rönnestrand om Lina Wats sportbyte. Foto: SVT/Bildbyrån

Lina Watz byter sport: ”Hon är ung och hungrig”

Uppdaterad
Publicerad

Lina Watz lägger Paralympics bakom sig – och byter simning mot kanot.

– Redan inför 2024 finns perspektivet att hon skulle kunna kvala in, säger förbundskapten Per-Erik Rönnestrand till SVT Sport.

Lina Watz, 25, kommer från Hammarö i Värmland och representerade Sverige i Paralympics, där hon slutade sjua i finalen av 100 meter ryggsim.

Nu står det klart att svenskan byter sport. Hon kommer fortsätta simma, men när det gäller Paralympics kommer satsningen att vara på kanot.

Kanotlandslagets förbundskapten Per-Erik Rönnestrand berättar för SVT Sport hur tankarna har gått.

– Hon sa att hon inte är mätt på elitidrott, utan vill utvecklas i annat. Därför är hon villig att köra kanot, säger han och fortsätter:

– Det är en fighting spirit-tjej. Bara där är otroligt mycket vunnet. Hon vägrar ge upp och vill verkligen försöka. Redan inför 2024 finns perspektivet att hon ska kunna kvala in.

”Ganska lika”

2024 vankas nämligen Paralympics i Paris och enligt Rönnestrand är inte klivet från simning till kanot så långt.

– Det är ganska lika idrotter. Kanotiser simtränar och åker även mycket skidor. Hon bor i Karlstad där det finns en kanotklubb och hon har blivit intresserad.

Hur mycket har hon testat på kanot?

– Hon paddlade en del förra sommaren. Nu har hon fokuserat mycket på Paralympics och simningen. Det blir jättespännande. Hon är duktig, ung och hungrig.

Watz föddes med diagnosen fibula aplasi – vadbenet saknades – och för närmare fem år sedan amputerade hon höger underben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.