Iranska klättraren Elnaz Rekabi togs emot som en hjälte i Teheran

Uppdaterad
Publicerad

Den iranska klättraren Elnaz Rekabi tävlade utan hijab i Sydkorea i måndags. När hon återvände till den iranska huvudstaden Teheran hade folkmassor samlats på flygplatsen för att välkomna henne som en hjälte.

Elnaz Rekabi, 33, tävlade utan hijab och då sågs det som en protest mot den iranska regimen. Det skedde mitt under de pågående protesterna mot regimen som inleddes med att den nu avlidna 22-åringen Mahsa Amini greps av den iranska sedlighetspolisen för att hennes huvudsjal inte skulle ha täckt håret tillräckligt.

På grund av det har många iranier och journalister med insyn i Iran oroat sig över Rekabis säkerhet. Igår publicerades ett inlägg på hennes Instagram där hon bad om ursäkt till det iranska folket och att hon tävlade utan hijab i misstag på grund av det blev bråttom vid tävlingsplatsen.

I dag kom filmer från Imam Khomeini International Airport utanför Teheran där Rekabi tas emot som en hjälte av stora folkmassor. De som hade tagit sig till flygplatsen skrek Rekabis namn och kallade henne för hjälte.

Rekabi filmades av den statliga televisionens kameror då hon gick inne i flygplatsen iklädd en svart keps och en svart huvtröja som täckte hennes hår. Hon upprepade samma budskap som publicerades i Instagram-inlägget.

– Eftersom jag hade fullt upp med att ta på mig skorna och min utrustning så fick det mig att glömma att ta på min hijab, säger hon och fortsätter:

– Jag kom tillbaka till Iran med lugn i sinnet, även om jag har känt mycket stress. Men än så länge har, tack och lov, inget hänt.

Enligt BBC Persian har Rekabi fråntagits sin telefon och sitt pass av iranska myndigheter.

Sajten IranWire, som drivs av journalisten Maziar Bahari, menar att Rekabi kommer att föras till Evin-fängelset i Teheran.

Hon lämnade flygplatsen i en skåpbil, men vart hon fördes är oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.