40 klättrare startade i leadkvalet och Hannes Puman stod för två riktigt starka rundor. 22-åringen från Eskilstuna var delad kvaletta tillsammans med schweizaren Sascha Lehmann, EM-trea i grenen förra året.
Puman toppade ur båda lederna, det vill säga klarade hela kvalleden i båda omgångarna.
– Inför tävlingen så visste vi att Sascha är väldigt stark i ledklättring.
Jag har haft känslan av att Hannes varit i väldigt god form och han visar tydligt idag sin kapacitet i grenen, säger Strömberg till SVT Sport.
Den svenska förbundskapten är inte på plats i Moskva utan följer EM från hemmaplan och gläds åt dagens svenska insatser.
– Hannes såg väldigt stabil ut hela vägen. Lugnt, fint och jämnt tempo idag, från TV-skärmen så såg det till och med ut som att det finns mycket mer att ge.
Fredrik Serlachius slutade på 22:a plats och är också klar för morgondagens semifinal där de 26 främsta klättrarna från idag gör upp om åtta finalplatser.
– Fredrik fick kämpa lite men fick ihop det väldigt bra på sista leden där det såg bra ut. Fredrik var en väldigt lovande junior inom ledklättring men har sedan lagt stort fokus på bouldering. Så det är riktigt kul att se att han fortfarande presterar så bra i lead speciellt efter en ganska tuff boulderingrunda igår, säger Strömberg.
EM-semifinalen avgörs i morgon förmiddag svensk tid med final senare under dagen.
OS-plats på spel i helgen
Hannes Puman blev i fjol förste manlige klättrare från Sverige att ta sig till en VM-final. Puman slutade då åtta och han ingår sedan tidigare i SOK:s stödprogram ”Topp och talang” med en långsiktigt satsning mot OS i Paris 2024.
Under pågående EM i Moskva finns en sista OS-plats till Tokyo på spel, den går till vinnaren i klassen combined som avgörs i helgen.
Vilka som får starta i combined kvalet till helgen är ännu inte klart. Totalresultat från de tre individuella grenarna räknas samman och de 20 främsta får starta i combined.
Med ett bra resultat i morgon för de svenska klättrarna så finns fortfarande möjlighet att kvala till combinedtävlingen.
KLIPP: Möt Fredrik Serlachius och Hannes Puman (20 november 2020)
Så funkar Sportklättring
Källa: Svenska Klätterförbundet
Sportklättring är den idag största disciplinen inom klättring. Den omfattas av tre olika grenar:
Bouldering
Bouldering har fått sitt namn från engelskans ord för stenblock (=boulder). Klättraren väljer en väg upp över blocket/väggen och denna väg kallas inom bouldering för ett problem. Problemet/väggen är ca 3-4 meter hög och kan innebära allt från en till flera förflyttningar beroende på hur många grepp och fotplaceringar som utnyttjas. I bouldering används inte rep utan som skydd har man mattor att landa på (så kallade crashpads eller specialkonstruerade gymnastikmattor). I tävlingssammanhang brukar man köra kval och final, oftast med 6 problem i vardera. Klättraren har ca 6 min på sig på varje problem och valfritt antal försök. Det finns olika poängsystem men generellt gäller att den som klarat flest problem vinner. Sedan skiljer man även prestationerna åt utifrån hur många försök som behövdes samt hur långt man kom, om man nu inte klarade hela problemet.
Lead
I lead (kallades tidigare svårighet) klättrar man en led på en högre vägg säkrad med rep. Leden blir allt svårare ju längre upp man kommer och segrar gör alltså den som kommer längst. Klättraren ”leder” dvs. säkrar sig själv vid olika punkter på sin väg upp för väggen. På tävling körs ofta två kvalleder som alla får klättra och de bästa går därefter vidare till final. Finalen klättras ”onsight”, dvs. den som klättrar har ingen information om leden mer än vad denne kan se från marken. Man har alltså inte sett någon annan klättra leden och vet inte på förhand vilka grepp som är bra osv. Man vet heller inte hur det gått för de som klättrat innan. Kval klättras ofta ”flash” vilket innebär att man får se andra klättra leden innan man själv gör det.
Speed
Speed är den gren som kanske är lättast att förstå för en utomstående. Här klättras en lätt led på topprep och det gäller att göra detta så snabbt som möjligt. Ofta kör man med utslagning, dvs. två klättrare klättrar samtidigt på identiska leder och den som är snabbast går vidare till nästa omgång.