• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Förbundets ordförande svarar: ”Gör mig oerhört ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Sex av nio konståkningsdistrikt som svarade på SVT Sports undersökning upplever att det förekommer missförhållanden inom svensk konståkning. Det oroar förbundets ordförande Katarina Henriksson.

– Det gör mig oerhört ledsen och bekymrad och är på intet sätt okej, skriver hon i ett mejl till SVT Sport.

Sex av nio distrikt har svarat att det förekommer missförhållanden såsom tystnadskultur, vikthets och psykisk misshandel. Varför tror du att det är så?

”Det gör mig oerhört ledsen och bekymrad och är på intet sätt okej. Idrotten är en del av samhället och brottas med samma problematik som förekommer i samhället. Konståkning, precis som andra idrotter, har utmaningar som jag tidigare påpekat. Samtidigt är det viktigt att verkligen understryka att en stor del av våra föreningar – från Kiruna i norr till Trelleborg i söder har en fantastisk fin verksamhet”, skriver Katarina Henriksson i ett mejl till SVT Sport, och fortsätter:

”En verksamhet som verkligen bygger starka och sunda individer. Men eftersom det framkommit att det även förekommer missförhållanden så valde vi från styrelsen att verkligen gå till botten med detta och tillsatte den externa utredningen ledd av en psykolog och forskare från Karolinska Institutet. Här kommer vi få svar på många frågor och få fram fakta – då behöver ingen spekulera.”

”Väldigt tråkigt”

Ett av distrikten skrev följande i SVT Sports undersökning: ”Svensk konståkning har aldrig varit på en så här låg nivå sportsligt och organisatoriskt – men framför allt etiskt och moraliskt”.

”Det är ju självklart väldigt tråkigt. Här har vi från styrelsen ett stort ansvar, men självklart har distrikten också ett ansvar. De är som sagt förbundets förlänga arm ut till föreningarna där verksamheten pågår. När det gäller moral och etik så är det ju oerhört viktigt. Vi har tagit fram en gemensam värdegrund som distrikt och föreningar ska jobba efter och det görs på många håll. Tyvärr har vi sett att det finns ett glapp mellan det vi vill och det som görs.”

”Viktig förändringsprocess”

Fyra av nio svarande distrikt hade förtroende för förbundet, ett svarade delvis och fyra distrikt svarade att de inte har förtroende.

”Konståkningen i Sverige är inne i en viktig förändringsprocess. Mycket fungerar precis som det framkommer i era svar från de distrikt som har svarat, men en del saker kan bli bättre. Som ni vet pågår det en extern utredning så att vi verkligen kan gå till botten med eventuella missförhållanden. Vi vill helt enkelt verkligen ta reda på hur aktiva, tränare och ledare mår. Vad som är bra och vad vi behöver bli bättre på.”

Hur kan det komma sig att de olika distrikten har så olika syn på förbundet?

”Jag tror att de har så olika förutsättningar. Några är geografiskt mycket utspridda och andra väldigt lokala. De arbetar ideellt och har olika ingångar och bakgrund i verksamheten.”, skriver Henriksson.

KLIPP: Anita Östlund: ”Svårt se min tränare sårad” (3 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.