• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Konståkningssverige splittrat i styrelsefrågan

Uppdaterad
Publicerad

Konståkningsförbundets styrelse, med ordförande Katarina Henriksson i spetsen, är ifrågasatt efter en extern utredning. Avgå eller stanna? Åsikterna går isär bland Sveriges elva distriktsförbund.

Det blåser rejält i svensk konståkning. En extern utredning visar att det finns stora missförhållanden inom sporten – med tystnadskultur och auktoritärt ledarskap. Och Sveriges största distrikt, Stockholm, kräver förbundsstyrelsens avgång. En åsikt som delas av Bohuslän Dal. Och Göteborg saknar förtroende.

SVT Sport har varit i kontakt med tio av elva distrikt och bilden som målas upp är ett splittrat Konståkningssverige.

– Jag kan förstå missnöjet, men att utse en syndabock och att styrelsen avgår är inte lösningen på problemet. Alla har spelat en roll, förbundet, distrikten och klubbarna, säger Fredrik Granqvist, ordförande Skånes konståkningsförbund, till SVT Sport.

Även Ulrika Ljungdahl, Östra Götaland, tycker att Katarina Henriksson och styrelsen kan jobba vidare.

– Min åsikt är att fortroendet nästan har ökat, det är modigt att göra den här utredningen, säger hon.

Fem av distrikten vill inte ta någon tydlig ställning och hänvisar i stället till valberedningen.

– Vi har inte sammanträtt än. Det är valberedningens uppgift att ta fram ett förslag till årsmötet i september, jag utgår från att de gör det på bästa sätt, säger Maria Samuelsson, ordförande Västra Svealand.

Valberedningens ordförande Cecilia Falkenbäck skriver i ett sms till SVT att hon avböjer att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.