Konståkaren Denis Ten, OS-bronsmedaljör 2014. Foto: TT

Konståkningsvärlden i sorg – OS-medaljör knivhöggs till döds

Uppdaterad
Publicerad

Konståkningsvärlden är i sorg efter beskedet att kazakiske OS-medaljören Denis Ten har knivhuggits till döds. ”En av mina äldsta vänner från konståkningsvärlden är borta. Jag kan fortfarande inte tro det är sant”, skriver svenske konståkaren Alexander Majorov på Twitter.

Den kazakiske konståkaren Denis Ten, OS-bronsmedaljören 2014, är död.

Ten knivhöggs på en gata i Almaty klockan 15.00 på eftermiddagen lokal tid av två okända män, skriver den kazakiska nyhetsbyrån Kazinform. Uppgifterna bekräftas av AFP som även skriver att gärningsmännen, som ska ha huggit Ten i låret, kan ha varit bilrånare som försökte stjäla speglar från Tens bil.

– Han var en ung kille som slog igenom med buller och bång. Han satte verkligen Kazakstan på kartan, säger SVT:s konståkningsexpert Lotta Falkenbäck.

– Han var en fantastisk åkare, väldigt teknisk och fin på isen. Ibland dyker det upp åkare från lite mindre länder och som sedan försvinner men han lyckades att etablera sig, fortsätter Falkenbäck

Majorov i chock

Svenske konståkaren Alexander Majorov beskriver Ten som en av hans äldsta vänner i konståkningsvärlden.

”Jag kan fortfarande inte tro det är sant och jag hoppas inte det stämmer. Ett liv som tagits från en smart, snäll och artig person är inte rättvist. Alla mina tankar till hans familj” skriver Majorov på Twitter.

Denis Ten tog förutom sitt OS-brons i Sotji även ett VM-silver 2013 och ett VM-brons 2015 och ansågs vara en av Kazakstans främsta idrottare.

Enligt Lotta Falkenbäck hade han en topp runt 2104-15 men drogs sedan med lite skador och han var inte så nöjd med det senaste året.

– Men vad jag förstår så var han nu tillbaka. Det är tragiskt och tråkigt att något sådant här händer, avslutar Lotta Falkenbäck.

Denis Ten blev 25 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.