Anders Blomquist positiv till lika distanser i världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Damer och herrar ska åka lika långt i världscupen till vintern.

Ett beslut som hyllas av SVT Sports expert Anders Blomquist.

– Att damer och herrar tävlar på samma distanser, det var verkligen på tiden, säger han.

Förslaget har varit på bordet under en tid, men på onsdagen kom det definitiva beslutet; Samma längd för damer och herrar i världscuplopp den kommande säsongen.

SVT Sports expert Anders Blomquist är positiv till beskedet .

– Att damer och herrar tävlar på samma distanser, det var verkligen på tiden, säger han.

10, 20 och 50 kilometer är de distanser som kommer att gälla i världscupen till vintern, vilket innebär att även damerna bland annat kommer att åka den klassiska femmilen i Holmenkollen.

– Sedan att man har bestämt sig för de här distanserna, är jag inte lika säker på, det är en testverksamhet där man får testa sig fram vilka distanser som blir bästa att köra världscupen, säger Blomquist. 

Lika distanser för damer och herrar kommer däremot att hamna på VM-programmet först 2025 i Trondheim.

Blomquist om åkarnas motstånd: ”Förvånad”

När världscupåkare själva fick svara på en enkät, gjord av norska NRK, om vad man tyckte om att åka lika långt som männen svarade 88 procent av kvinnorna att man var emot det.

– Jag blev förvånad, jag trodde fler skulle vara inställda på att tävlingsprogrammet skulle se lika ut för damer och herrar, säger Blomquist.

Kritiker säger att damernas lopp blir mindre intressanta med större marginaler nu, vad säger du om det?

– Det kan bli så om man har någon som är så överlägsen som Johaug har varit, det hade inte varit särskilt dramatiskt att se henne åka fem mil, men man kan inte göra ett tävlingsprogram efter en enskild åkares fantastiska nivå, men får se det på längre sikt och att damer och herrar ska åka lika långt ser jag som självklart, säger Blomquist. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.