Svenska landslagschefen Anders Byström (vänster) samt Andrew Musgrave är två av de som riktat kritik mot beslutet att ändra femmilen. Foto: Bildbyrån/TT

Femmilen blir ingen femmil: ”Vilket jävla skämt”

Uppdaterad
Publicerad

Dagens femmil blir ingen femmil.

Det får delar av skidvärlden att rasa mot det sena beslutet.

”Vilket jävla skämt!”, skriver britten Andrew Musgrave på Twitter.

Bara en timme innan den tänkta starttiden 07.00, svensk tid, kom beskedet att den klassiska femmilen skjuts upp en timme.

Och blir en tremil.

OS i Peking 2022

Detta på grund av kraftiga vindbyar som uppgår till sju meter per sekund, samt 16 minusgrader på termometern, vilket motsvarar en köldeffekt på 27 minusgrader.

Aftonbladet skriver att tävlingsledningen satte sig i ett jurymöte två timmar innan start för att diskutera om de skulle skjuta upp loppet.

– Jag har inte varit med något liknande. Inte så här sent. Åkarna är ute och värmer när vi får beskedet. Det är jättekonstigt att det kommer så sent, säger landslagschefen Anders Byström till Expressen.

”What a f@*king joke!”

Britten Andrew Musgrave är också kritisk och skriver i ett Twitter-inlägg:

”Fis har precis kortat 50 km till 28 km på grund av vind och kyla. Jag ser inte att det ska göra det varmare eller mindre blåsigt. Vilket jävla skämt”.

För svensk del tävlar i dag William Poromaa, Calle Halfvarsson, Jens Burman och Leo Johansson.

Något besked kring damernas tremil i morgon har inte kommit ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet