• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Bara tre herrar uttagna – Halfvarsson: ”Har man inte presterat...”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska landslagsledningen har tagit ut sju damer till VM i Planica – och endast tre herrar.

Ett svaghetstecken för de svenska herrarna menar Calle Halfvarsson.

– Det är helt rätt att man tar ut de som presterat, säger han.

VM i Planica, Slovenien är två månader bort och tio svenska åkare har fått sitt VM-deltagande garanterat. Det som sticker ut är att bara tre är herrar: Calle Halfvarsson, Willliam Poromaa och Edvin Anger.

Den klart mest rutinerade ur trion, Calle Halfvarsson, tycker att landslagsledningen tagit ett korrekt beslut.

– Jag tycker det är helt rätt. Vi är tre stycken som har haft höga placeringar och jag tycker det är fel att ta ut en stor trupp direkt, bättre att hålla på det. Det är klart att det blir jobbigt för vissa. Men har man inte presterat...det var lika för mig i fjol, då höll man på det till efter Tour de Ski.

Är det ett underbetyg att ni bara är tre?

– Ja alltså, det är många som är besvikna som det har varit just nu. Vi har inte fått de resultatet som vi har velat i laget, utan vi är några stycken som har varit där uppe men vi hade kunnat vara betydligt fler. De är några som inte nått upp till målen än. 

Experten: ”Inte åkt tillräckligt bra”

SVT Sports expert Anders Blomquist menar att det inte är fler som åkt tillräckligt bra för att vara klara för VM.

– Jag hade hoppats att fler yngre skulle tagit ytterligare ett kliv den här säsongen och åkare som Jens Burman och Oskar Svensson hade man hoppats skulle åka på högre nivå. Det blir en tuff utmaning för dem men det är viktigt för den svenska truppen att några flera etablerade åkare är med och slåss om medaljer.

Satsar på sprint

Halfvarsson har deltagit i fem världsmästerskap och åkt hem tre stafettmedaljer, men jagar fortfarande sin första individuella medalj. Hans bästa chans är i den klassiska sprinten, menar 33-åringen själv.

– Jag tror nästan det (sprinten) är min bästa medaljchans. Jag har varit i final i båda de klassiska sprintarna jag åkt i. Såklart är målet att ta mig till dit, och när jag väl är där vet jag att det ofta går väldigt bra, säger Halfvarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.