Foto: Bildbyrån

Bekräftat: Poromaa missar längdpremiären

Uppdaterad
Publicerad

Igår kunde SVT Sport berätta att flera landslagsåkare tampas med förkylningssympton inför premiären i Gällivare. Nu är det klart att William Poromaa inte kommer att delta – dessutom är världscuppremiären i Ruka också i fara.

– Anledningen är den sjukdom han drog på sig i Val Senales, säger landslagstränare Lars Ljung till SVT Sport.

William Poromaa tvingades åka hem tidigare från Val Senales, där landslaget höll sitt sista läger innan säsongsstarten, på grund av en förkylning.

Igår sa landslagsläkare Jan Wall till SVT Sport att det var ”tveksamt” om 20-åringen skulle kunna tävla i Gällivare. Och idag kommer det definitiva beskedet: det blir ingen start i helgen.

– Det stämmer att William inte kommer köra i Gällivare, anledningen är den sjukdom han drog på sig i Val Senales. Vi prioriterar att få en period med träning och bli bra och vara bra en period innan vi ställer oss på startlinjen, säger Lars Ljung.

Och i nuläget kommer Poromaa inte heller till start i världscuppremiären i Ruka 26-28 november.

– Grundplanen är att kliva in i Lillehammer, säger Ljung.

Även Emma Ribom, Johan Häggström och Björn Sandström har dragits med förkylningar sedan lägret i Val Senales – den sistnämnde har inte återhämtat sig tillräckligt för att kunna tävla i helgen.

– Björn kommer inte köra, han är igång och tränar – men försiktigt, säger landslagets läkare Jan Wall till SVT Sport.

SVT Sport sänder tävlingarna från Gällivare med start 09.30 på fredag i SVT1.

SE OCKSÅ: Jättehyllningen till Poromaa: ”Kan bli bäst i världen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.