• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Experten: ”Åkarna är säkrare i en elitbubbla än hemma”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hoppade av resten av årets tävlingar i världscupen på grund av pandemin.

Men enligt experten Anders Blomquist behöver det inte innebära mindre risk på hemmaplan.

– För många är det säkrare att vara i en elitbubbla, säger han.

Det blir inga svenskar, norrmän eller finländare på plats på tävlingarna i Davos och Dresden. Anledningen är den ökade smittspridningen och de eventuella karriärshotande risker som kan drabba de svenska åkarna. Men frågan är om man är säkrare på hemmaplan?

– Det är det som blir risken. Den medicinskt ansvarige på förbundet vill absolut inte få in smitta som drabbar åkarna. Men när de är hemma så har de (förbundet) inte ansvar på samma sätt. Därför saknas den delen av ekvationen.

– För många är det säkrare att vara i en helt isolerad elitbubbla där man verkligen jobbar på att sköta smittspridningen, jämfört med att vara hemma där man kanske bor i ett förhållande med någon som lever ett vanligt liv och jobbar. Även om man är försiktig så finns det en risk. Men det försummas i den här diskussionen och den är svår att ta hänsyn till.

Och fortsätter:

– Som jag ser det är det resorna som är en förhöjd risk. Men samtidigt blev Charlotte Kalla troligtvis smittad på hemmaplan.

Bland åkarna så upplevs det säkert att vara hemma i Sverige.

– Jag tänker att så länge man gör så gott man kan för att minska riskerna och förhindra att bli smittad, då känns det tryggt och säkert att vara hemma. Min lägenhet i Östersund känns som en trygg och bra plats nu, säger Ebba Andersson.

Läkaren svarar

Länglandslagets läkare Per ”Pliggen” Andersson håller med Anders Blomquist om problematiken. Men samtidigt finns det studier som stödjer beslutet man har tagit.

– Det är en väldigt bra fråga som jag också har stött och blött. Utsätter vi dem för mindre risk och kan vi bibehålla en elitbubbla om vi reser runt? Men om vi tittar på de studier som finns så vet vi att resor generellt är en av de största riskfaktorerna för infektioner. En norsk studie har följt längdåkare i ett antal år och där har idrottare fem gånger ökad risk. Att sen förflytta sig mellan många olika platser på kort tid är en betydade riskökning, säger han.

Men det finns ju risk med smitta på hemmaplan också, från familj och vänner?

– Det är klart att det är en risk det med. Men samtidigt känner vi oss trygga med att åkarna har ett väldigt noggrant förhållningssätt. Vi litar fullt ut på dem, de är extremt professionella och detta är inget nytt. De är vana att vara försiktiga när det gäller infektioner. Nu blir det en extra dimension i det, men vi är trygga i att de gör kloka val.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.