Experten Anders Blomquist ser likheter mellan Stina Nilsson och Petter Northug.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten Anders Blomquist ser likheter mellan Stina Nilsson och Petter Northug. Foto: Ski Classics Klarälvsloppet/Bildbyrån.

Blomquist imponerad av Stina Nilsson – jämförs med Northug

Uppdaterad
Publicerad

Anders Blomquist är imponerad över Stina Nilssons långloppsdebut. Och SVT-experten får lite Petter Northug-vibbar.

– Ja, det är en väldigt bra liknelse. De har mycket egenskaper som är likadana, säger Blomquist.

Anders Blomquist jämför Stina Nilsson med Petter Northug – i spelaren ovan.

Stina Nilsson har gjort sin debut som långloppsåkare. När hon rullade över mållinjen efter det 90 kilometer långa Klarälvsloppet var det som segrare.

– Det hon gjorde var imponerande. Hon åkte smart, hon älskar taktiken och hon utnyttjade alla sina styrkor, säger Anders Blomquist.

”Kommer vara tuffare lopp”

Blomquist tycker att det ska bli spännande att se vad den tidigare sprintdrottningen och skidskytten kan göra till vintern när rullskidorna byts mot längdskidor på snö.

– Det är skillnad på att åka rullskidor i september och skidor under säsong. Det kommer att vara tuffare lopp, större friktion, mer stigningar, säger Blomquist.

– Det är inte givet att det man gör på rullskidor, att man får ut det på vintern. Frågan är om hon orkar stå emot de tunga attackerna då?

Blomquist var imponerad över hur Nilsson orkade med det nio mil långa loppet och kunde klistra sig fast vid långloppsstjärnan Emilie Fletens rygg hela vägen.

– Det är en sak att jobba i två timmar men över två timmar... Då brukar det hända ganska mycket. Hon visade att hon klarar av det, att klara tempohöjningar. Jag tycker att hon stakade väldigt bra tekniskt sett också.

Högre kapacitet än skidskyttarna

Stina Nilsson var en av världens bästa skidåkare innan hon bytte till skidskytte, men under skidskyttesatsningen gick det långsammare i spåret.

– Jag har inte varit tillräckligt nära Stina för att förklara varför hon har åkte skidor så långsamt med ”Stina Nilsson mått” mätt, som hon gjort som skidskytt. Flera andra damer i skidskyttelandslaget åkte Klarälvsloppet ifjol och då var de ju statister och avhängda efter en mil. Så Stina är något helt annat, säger Blomquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.