Med anledning av att flera kvinnliga idrottsstjärnor tvingats ta timeout för att de haft problem att balansera kost, träning och återhämtning gick Per ”Pliggen” Andersson, läkare i Sveriges olympiska kommitté och dåvarande läkare i det svenska längdlandslaget, ut och slog larm om tystnadskulturen som finns kring de här frågorna.
– Detta är vår största utmaning inom uthållighetssidan nu. Framför allt bland tjejer. Här finns också en tystnadskultur, vilket är förödande, sa han till TT i mitten av september.
Längdlandslagets damtränare Stefan Thomson delar inte den bilden.
– Jag tror inte att man får blunda för att det i uthållighetsidrotter finns en kravbild även fysiskt. Men vi har ingen tystnadskultur, jag tycker att vi jobbar otroligt öppet. Tvärtom faktiskt, det är en mer öppen kultur nu än vad vi haft tidigare.
Jobbar aktivt mot tystnadskultur
Thomson berättar att landslaget jobbar aktivt för att åkarna ska prata öppet om frågor relaterade till hälsa.
– Det är vår ambition, det är jätteviktigt. Och precis som vi kan prata träning med åkarna så ska vi också kunna prata om sådana här frågor med åkarna. Jag tror att åkarna känner sig trygga med vår ambition och det är också signalerna vi får från åkarna, att de känner sig trygga i de här frågorna och kan prata öppet om dem.
Landslaget kom nyligen hem från Val Senales där de varit på höghöjdsläger. Då fanns en dietist på plats under lägrets två veckor.
– Vi verkar som sagt för att utveckla de här bitarna. Nu hade vi en dietist med oss på lägret i. Det är viktigt att åkarna hela tiden har nära till kunskap, säger Thomson.