Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lär dig mer om långloppet Marcialonga. Foto: Mario Facchini

Det här är långloppet Marcialonga

Uppdaterad
Publicerad

Det är Italiens svar på Vasaloppet och ett av de mest prestigefyllda skidloppen. Marcialonga lockar varje år tusentals motionärer och den yttersta långloppseliten. Kolla in vår guide till det Marcialonga, den långa marchen.

Hur långt är Marcialonga: Loppet är 70 km långt.

När är Marcialonga: 28 januari avgörs Marcialonga 2024.

Ski Classics

Hur kan jag se Marcialonga: Loppet sänds i SVT1 och SVT Play söndag 28 januari 08.00

När startades Marcialonga: Det första loppets ägde rum1971 och startades utifrån en idé om att göra en version av det klassiska Vasaloppet. I dag anses det av många vara det största loppet efter just loppet som går mellan Sälen och Mora. Sedan 1978 har damer också fått tävla i loppet.

Grand Classics: Marcialonga är ett av fyra lopp som tillsammans bildar Grand Classics. De övriga loppen är Vasaloppet, Jizerská50 i Tjeckien och Birkebeinerrennet i Norge. Om någon lyckas vinna samtliga fyra lopp samma säsong plockar de hem en miljon i extra prispengar, men det har ingen hittills lyckats med.

Åkstil i Marcialonga: Mellan 1971 och 1984 kördes loppet i klassisk stil men 1985 bestämde man sig för att istället köra fristil vilket gällde fram till 2003 när man återgick till klassik stil vilket gäller än idag.

Senaste svenska vinnare i Marcialonga: Senast en svensk herråkare vann loppet var 2023 när Emil Persson, Team Lager 157. Senast en svensk dam vann var 2022 när Ida Dahl, Team Engcon vann loppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ski Classics

Mer i ämnet