Edvin Anger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Edvin Anger jämförs med roddaren Lassi Karonen. Foto: SVT/Bildbyrån.

Edvin Anger: ”Största problemen jag haft”

Uppdaterad
Publicerad

Edvin Angers luftrör har ställt till problem.

Därför skippar han den här säsongen helt höghöjdsuppladdning inför VM.

– Det är de största problemen jag haft, säger han till SVT Sport.

I klippet ovan berättar Anger om sin unika syreupptagningsförmåga.

Sedan Edvin Anger började tävla i världscupen för två år sedan har han fått större kunskap kring sina luftrör. Förra hösten började han medicinera mot astma – men luftrören spökar fortfarande rejält på hög höjd där han bland annat blir väldigt känslig mot torr luft. Han stoppades till exempel från tävlingar i USA förra säsongen.

– Jag vaknar torr i halsen och tar emot infektioner mycket lättare. Det är något jag måste tänka på. Att få fuktigare klimat i sovrummet med en blöt handduk på ett element till exempel.

22-åringen, som tog två pallplatser i sprint i fjol, har VM i Trondheim som ett stort mål och har gjort en förändring i upplägget mot mästerskapet. På grund av problemen på hög höjd håller han sig på lågland under träningsperioderna.

– Det är en risk att åka upp på höjd. Nu och något år till vill jag fortsätta göra jobbet nere på lågland för jag tror att jag har mycket mer att göra där. Än så länge är sprint mitt huvudmål och då hittar jag inte någon fördel med höjden. Det är något jag bestämt att jag vill göra ordentligt kanske efter VM 2027 för att se vad jag kan få för effekt på distans.

Unik kapacitet

Edvin Anger har en exceptionell lungkapacitet, med en syreupptagningsförmåga som är närmast unik.

Se honom berätta om det i klippet högst upp.

– Det är något som ger självförtroende, som jag alltid kommer att ha med mig. Men jag behöver också det om jag ska kunna utmana om medaljer. Jag har vikten emot mig. I distans kommer jag behöva flera år med hård träning.

Fråga Vinterstudion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.