Iivo Niskanen Foto: Bildbyrån

Efter kylan – Niskanen och norrmän hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Herrarnas jaktstart blev av enligt plan, trots kylan i Ruka.

Då valde de norska stjärnorna, och gårdagssegraren Iivo Niskanen, att nobba tävlingen.

– Förnuft och hälsa går först, säger norska landslagstränaren Arild Monsen.

Den isande kylan i Ruka tvingade Internationella skidförbundet (Fis) att skjuta fram damernas jaktstart från klockan 10.20 till klockan 13.45.

Herrarnas 15 kilometer jaktstart började som planerat klockan 12.30 – men det blev utan norska åkare.

Samtliga lämnade återbud på grund av väderförhållandena.

– Vi hade diskussioner tidigare där distansåkarna sade nej. Sprintlaget ville värma upp och se, men vi kom fram till att vi inte kan ta chansen. Det hade kunnat gå bra men det är många tävlingar framöver, säger Arild Monsen.

– Vi kritiserar inte någon, det är upp till var och en. Det är trist att ge ifrån oss den, men förnuft och hälsa kommer först.

Emil Iversen, Hans Christer Holund och Simen Hegstad Krüger tog tidigt beslutet att inte köra i kylan medan Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, och Pål Golberg hoppade kort före tävlingen när det stod klart att Iivo Niskanen inte kom till start.

– De ville vara på den säkra sidan för att inte riskera något med luftrören och sjukdomar. Det är bitande kallt som vi säger i Norge, säger norske längdchefen Espen Bjervig till SVT Sport.

Förre norske längdstjärnan Petter Northug tror att norrmännens sena avhopp handlar om att de inte vill riskera något inför kommande OS.

– Jag tror de är rädda för att dra på sig förkylningar, och då vill de vara på den säkra sidan. För norrmännen handlar det om att vinna OS-guld. Ryssarna är mer vana och bättre rustade för kyla än de norska åkarna, säger Petter Northug till SVT Sport.

Även finländaren Iivo Niskanen, som skulle ha startat först i dag, avstod start. Bland svenskarna startade alla förutom Fredrik Jonsson.

Det står också klart att de norska damåkarna Lotta Udnes Weng och Ragnhild Haga inte kommer till start i damernas jaktstart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.