Efter Moa Ilars diskning – norska åkare vill ha tydligare riktlinjer

Uppdaterad
Publicerad

Moa Ilar diskades efter att ha släppt fram Maja Dahlqvist i den avslutande sprinten i Lahtis. Nu efterlyser norska utövare riktlinjer kring vad som är lagtaktik till skillnad från osportsligt beteende.

– Det kan inte vara så att bara för att det är mer uppenbart ska det bestraffas hårdare, säger Pål Golberg, som var tvåa i årets totalcup.

Han var själv med om en liknande händelse i Tour de Ski 2020 när Erik Valnes slog av på farten i spurten i kampen om en finalplats i en sprint. Då säkrade Golberg värdefulla poäng i sammandraget.

– Det har hänt tidigare att någon har släppts fram för att ta bonuspoäng och slutplaceringar. Vi ser att bedömningen är lite för inkonsekvent, så ett förtydligande skulle vara ganska bra, säger Golberg, som funderar över om han ska lägga av, till NRK.

Det finns flera episoder genom åren där åkare bäddat för varandra av olika skäl, men Ilar kan mycket väl vara den första som blivit diskad för det.

Den överlägsne världscupvinnaren Johannes Hösflot Kläbo vill ha tydligare direktiv kring vad som är lagtaktik och vad som är osportsligt beteende.

”Manipulation av resultat inte tillåten”

– Det måste Fis absolut göra. Det finns alltid två sidor av myntet men för Maja Dahlqvist var det avgörande. Det var kanske lite för uppenbart i Lahtis, säger Kläbo.

I det internationella skidförbundet, Fis, regelverk från 2016 står det bland annat:

”Någon manipulation av ett sportresultat är inte tillåten eftersom det kan undergräva förtroendet för sporten och det naturliga resultatet”.

Fis längdchef Michal Lamplot vill inte kommentera vad som skiljer Ilars och Valnes körning men menar att omständigheterna runt loppet i Lathis blev avgörande.

– Situationen var speciell eftersom det var den sista sprinten för säsongen och blev avgörande för utfallet av sprintcupen sammanlagt, säger Lamplot.

Frågeställningen kommer att diskuteras vid kongressen i Dubrovnik till våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.