Emil Persson spurtade ner Petter Northug i Ski Classics

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emil Persson spurtade ner Petter Northug i Ski Classics Foto: Bildbyrån

Emil Persson spurtade ner Petter Northug i Ski Classics

Uppdaterad
Publicerad

Emil Persson var tillbaka i vinnarspåret när han tog hem Ski Classics i Orsa. Han blev rejält utmanad av Max Novak ända till mållinjen men kunde hålla undan. På vägen till segern rundade han Petter Northug som är tillbaka på allvar i Ski Classics.

– Laggen levererade bra grejer och då blev det en vinst. Det var ett tufft lopp, säger Persson och berömde vallateamet för bra skidor.

Persson passerade Northug i tunneln 500 meter före mål och var starkast uppför i det vykortsvackra Orsa med god snötillgång.

– Det blev stökigt sista kilometern där det inte var några spår och många stavar rök. Man är i zonen och bara njuter. Nu ser jag fram emot Vasaloppet och ska bibehålla formen, säger Persson till SVT Sport i solskenet efter 50 km.

Tangerar Auklands herrekord

Emil Persson har nu 16 segrar i Ski Classics och tangerar Anders Auklands rekord på herrsidan.

Främst genom alla tider är Britta Johansson Norgren med 25 segrar.

Northug orkade inte hålla sin fina position som tvåa men åkte i mål som stark femma.

– Det var ett bra lopp och det kändes bra. Det blir bara bättre för varje helg. Om två veckor sker årets höjdpunkt med Vasaloppet. Jag klarar av att balansera träning med jobb, säger Northug mycket belåten med insatsen.

Det var Northug som stod i centrum trots Emil Perssons seger, hans åttonde på de nio senaste tävlingarna. Nu ska Northug åka till Planica för att vara kommentator i norsk tv under längdskid-VM.

”Tänk att prata om Petter Northug efter så många år”

– Tänk att man så många år efter kan prata om Petter Northug i tätstriden. Det är häftigt, säger SVT Sports kommentator Jacob Hård.

Det är en seriös satsning som Northug gör.

– Det är en helt fantastisk idrottsman. Han har haft ett tufft program och bland annat jobbat som skidskyttekommentor under VM. Det var kul att se honom och han blir bättre och bättre med en seriös satsning, säger experten Anders Blomquist om 37-åringen.

MER SKI CLASSICS: Petter Northug efter femteplatsen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.