SVT:s expert Johanna Ojala och stjärnskottet Märta Rosenberg. Foto: Bildbyrån/TT

Ojala om längdtalangen: ”Ett av de största framtidsnamnen”

Uppdaterad
Publicerad

Märta Rosenberg tog guld i 5 km klassisk stil i längdspåren i schweziska Lausanne på ungdoms-OS i dag.

SVT:s expert Johanna Ojala ser tydlig potential i 17-åringen.

– Hon är ett av de största framtidsnamnen, säger hon.

I Vinterstudion för ett drygt år sedan siade SVT:s expert Johanna Ojala om att Frida Karlsson, Moa Lundgren, Johanna Hagström och Linn Svahn skulle slå igenom i världscupen och bli våra blivande längdstjärnor på sikt.

Ett år senare har redan flera av Ojalas tips slagit in.

I dag tog 17-åriga Märta Rosenberg guld på ungdoms-OS i Lausanne när hon vann över 5 km klassiskt, 12,7 sekunder före schweiziskan Siri Wigger och 20,6 före amerikanskan Kendall Kramer.

Tidigare under mästerskapet har Rosenberg tagit både ett silver och en bronspeng i skidcross och sprint.

Förutom Rosenberg har även den ett år yngre Tove Ericsson haft ett lyckat mästerskap med en åttondeplats i dag, en sjätteplats i sprinten och ett brons i skidcross i lördags.

Ojala imponerad

Johanna Ojala är imponerad över resultaten.

– En medalj på ungdoms-OS är en fjäder i hatten. Det liknar ju en världscup, då åkarna från de som brukar vara med där även är med på ungdoms-OS. Märta är en av de största framtidsnamnen vi har, tillsammans med Ericsson. Att hon tagit både guld, silver och brons tyder också på en jämnhet. Hon är både distans- och sprintåkare, säger hon.

Ojala vill för den sakens skull inte sätta någon press på de unga talangerna.

– När man är 16-17 år är det fortfarande mycket jobb kvar att göra innan man når världseliten. Mycket kan hända, men de visar framfötterna och tjejerna har goda förutsättningar att lyckas.

Märta Rosenberg inledde ungdoms-OS med silver (18 januari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.