• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Experten om avhoppen: ”Stort avbräck för svensk skidåkning”

Uppdaterad
Publicerad

Tre avhopp på två veckor.

En stor nackdel för det svenska landslaget, anser SVT:s expert Mathias Fredriksson.

”Jag är inte redo att ge bort dagarna som krävs när man åker på läger.”

Så förklarar Frida Karlsson beslutet att lämna landslaget. Ett beslut som är mer kostsamt för landslaget än för de avhoppande åkarna, säger Fredriksson.

– Det betyder inte så mycket för åkarna. Det är etablerade åkare som vet vad som krävs och de har själva valt att kliva av. För skidlandslaget är det däremot ett stort avbräck, då de tappar tre av de absolut största stjärnorna.

– Man vill att de bästa åkarna ska vara i samma miljö, och det självklara valet ska vara i landslaget. Nu är det bevisligen inte så, vilket är ett stort avbräck, och på sikt är det lite illa för landslaget. Det genererar mindre sponsorintäkter, säger SVT:s expert.

”Hoppas det inte är någon schism”

Hur påverkar det ekonomin i skidåkningen?

– De tre största väljer att kliva av skidlandslaget, så det är klart att sponsorerna vill synas med de bästa åkarna. Varumärket längdlandslaget blir mindre attraktivt när de tre åkarna väljer att köra ett eget upplägg.

Fredriksson hoppas att det, trots avhoppen, går att nå sportsliga framgångar i landslagsdräkten när säsongen drar i gång igen.

– Jag hoppas att det inte är någon schism, att man går ihop och kör under samma flagg när tävlingarna börjar. På sikt måste man titta på det här. Det är inte bra om så många väljer att köra eget upplägg.

Hör SVT:s expert om avhoppen i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.