Svenska skidlandslaget och Daniel Fåhraeus Foto: Bildbyrån/TT

Längdchefen vill göra om Tour de Ski: ”Hoppas Fis tar sig en funderare”

Uppdaterad
Publicerad

De norska stjärnorna Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen står över världscuptävlingar på grund av coronapandemin.

Den svenska längdchefen Daniel Fåhraeus tror att svenskarna vill åka, men vill att Tour de Ski görs om.

– Förhoppningsvis tar sig Fis en rejäl funderare för att minimera resandet, säger han till SVT Sport.

Johannes Hösflot Kläbo står över världscuptävlingarna till minst nyår och Emil Iversen har meddelat att han gör likadant och även avstår Tour de Ski.

Touren börjar på nyårsdagen och avgörs på tre orter i alperna. Svenske längdchefen Daniel Fåhraeus vill att man undviker resandet den här säsongen.

– Förhoppningsvis tar sig Fis en rejäl funderare för att minimera resandet och minska risken för smittspridning. Jag hoppas verkligen att en diskussion förs och att den görs så tydligt som möjligt, säger han till SVT Sport.

Du menar att man genomför den på en eller två orter i stället?

– Ja, exempelvis.

”Beslutet gör saken ännu mer intressant”

De norska stjärnornas beslut påverkar inte det svenska längdlandslaget direkt, men blir ytterligare en parameter i planeringen inför nästa världscuphelg i schweiziska Davos 12-13 december.

– Jag vet inte hur diskussionen har gått i Norge, men självklart resonerar vi internt och gör en utvärdering av Ruka. Vi gör en bedömning för hur vi ska göra det så säkert som möjligt för våra åkare och huruvida det blir av eller inte. Vi försöker väga för- och emot, säkerhet och ta ansvar, säger Fåhraeus och fortsätter:

– Det norska beslutet gör ju saken ännu mer intressant. Att gå ytterligare ett varv och resonera. Egentligen blir det lite som att börja om från början. Jag tror det blir så mellan varje tävling. Hur ser orten ut? Hur ser det ut med smittspridning där? Hur ser resan ut? Hur tänker arrangören?

”Finns utrymme för förbättringar”

Har du hört om några svenska åkare som inte vill tävla?

– Jag har inte hört något om det från åkarna. Det har ju inte ens gått ett dygn sedan vi landade.

Är ni nöjda med hur det fungerade i Ruka?

– Jag har pratat med Anders (Byström, landslagschef) flera gånger under dagen och det finns helt klart utrymme för förbättringar. Det är ett antal olika detaljer, allt ifrån matsal till hur coachingzonerna var uppbyggda. Men utifrån hur de hanterade bubblorna så tyckte Anders att det fungerade bra överlag. Jag hoppas att arrangörerna delar med sig av erfarenheter till nästa arrangör så det blir bättre och bättre, säger längdchefen.

Har inte tagit beslut om Davos

Själva resorna till och från vinterns tävlingsorter är en viktig faktor ur smittosynpunkt. Sverige har inte tagit något beslut angående Davos.

– Vi hade planerat att ta ett eget plan, men det är inte gratis. Vi får ta oss en funderare hur det skulle påverka smittomässigt, men även kostnaderna. Det är avvägningar hela tiden. Det blir väldigt omfattande för alla oss som deltar. Det både suger musten ur oss och gör att vi lär oss under resans gång.

Känns det värt det?

– Det är en jättebra fråga. Om det visar sig att ingen blev sjuk efter Ruka så är det lätt att säga att det var värt det. Men skulle det visa sig att en, två eller tre blev sjuka så är det en annan femma. Det är människors hälsa vi pratar om och som ”Pliggen” (Per Andersson, landslagsläkare) har sagt så vet man inte riktigt vilken påverkan det har på en skidåkare där hjärt- och lungapparaten är så otroligt viktig. Det är med stor försiktighet vi måste närma oss frågan varje gång.

Det som talar för att åka till Davos är viljan att genomföra världscupen, speciellt efter den lyckade starten i Ruka. Men Fåhraeus är tydlig med att det finns en del som talar emot.

– Det är smittorisken. Och risken att vi har något fel eller förbisett något om det skulle bli smitta. Vi behöver verkligen gå igenom alla tänkbara scenarion. Om vi känner oss trygga med det så kommer vi att åka, men om vi inte känner oss trygga med det så kan det bli ett beslut att vi inte åker.

SE MER: Landslagsläkare: Testerna är inte tillförlitliga (27 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.