Operationen, som fått namnet ”Aderlass” (åderlåtning), har under flera månader kartlagt läkaren och hans medarbetare. Polisen misstänker att den kriminella grupperingen, från sin bas i tyska Erfurt, i flera år har hjälpt elitidrottare att bloddopa sig. Totalt har nio personer gripits hittills, varav fem är aktiva idrottare på plats i Seefeld.
– Det handlar om två österrikiska längdåkare, två längdåkare från Estland och en från Kazakstan. Dessutom en idrottsläkare från Tyskland och medarbetare till honom, säger Hansjörg Mayr, presstalesperson vid åklagarmyndigheten i Innsbruck, vid en presskonferens.
De gripna österrikiska åkarna är Dominik Baldauf och Max Hauke, som kom sexa i sprintstafetten i söndags. Kazakern är stjärnan Alexej Poltaranin, esterna är Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv – ingen av de misstänkta åkarna kom till start i dagens lopp över 15 kilometer klassiskt.
Dopningsnätverk
Tillslaget mot VM-orten Seefeld ska vara ett led i en större dopningsutredning, där bland annat även tyska myndigheter deltagit. Nätverket, med en 40-årig idrottsläkare i centrum, ska ha agerat över hela världen.
Wada, den internationella antidopningsbryån, bekräftar på sin hemsida att de ska ha varit i tät kontakt med österrikisk polis i jobbet.
Det ska också vara en del i samma utredning som det internationella skidskytteförbundet startade förra året.
Misstankarna handlar om bloddopning. Enligt Dieter Csefan, på österrikiska kriminalpolisen, greps en av längdåkarna på bar gärning i samband med razzian.
– Vi har under utredningen identifierat fem idrottare, som i dag också har gripits. En av idrottarna togs på bar gärning i dag, han greps med utrustning för blodtransfusion i armen, säger Dieter Csefan.
Fler idrottare
Csefan utesluter inte att fler idrottare kan dras in i härvan.
– Det får den fortsatta utredningen visa.
Det finns i nuläget inga uppgifter om att dopningshärvan skulle ha några kopplingar till Sverige eller Norge.
– Det är i nuläget de här nationerna (Österrike, Estland, Kazakstan) som det handlar om, säger Csefan.
Dopningsnätverket tros ha bedrivit sin verksamhet i minst fem år.
– Vi har nu mycket bevismaterial att gå igenom, det återstå att se hur många idrottare vi kan identifiera genom detta, säger Dieter Csefan.
”Sorgens dag”
Dopningsmisstankarna är ett hårt slag för hemmanationen Österrike.
– Det är en sorgens dag för oss. Det är så trist. Vi var ute och testade skidor och nu känns allt så meningslöst. Det är helt idiotiskt, säger norrmannen Trond Nystad, som är österrikisk landslagstränare, till SVT.
Norrmannen har varit tränare i flera länder och flyttade till Österrike, som han säger, för att lära dem träna bättre och träna smartare. Han säger sig inte ha sett några tecken på att hans österrikiska åkare dopat sig.
– Jag har inte sett någonting. Jag trodde att de var förnuftiga och började tränat hårt, men tydligen var det inte alla som ville göra det. Det är trist. Det är tungt när man ger allt och så sker detta. Det är hopplöst, säger Nystad.
Fakta: Tidigare dopningsfall i Österrike
Österrikes längdåkare har varit i blåsväder på grund av dopningsfall en rad gånger de senaste 20 åren. Ett urval:
Februari 2002: I samband med OS i Salt Lake City hittas utrustning för blodtransfusioner i en privatbostad som nyttjats av österrikiska längdåkare. En ledare stängs senare av.
Februari 2006: Italiensk polis genomför razzior mot österrikiska skidskyttar och längdåkare. Flera åkare stängs sedan av i olika utsträckning från sina sporter samt på livstid från OS.
Februari 2014: Längdåkaren Johannes Dürr åker fast för epodopning i en kontroll inför femmilen på OS i Sotji. Han erkänner och utesluts från både landslaget och skidförbundet.
Mars 2016: Längdåkaren Harald Wurm, med meriter från både OS och VM, stängs av på fyra år av det egna förbundet, efter bland annat bloddopning.
Februari 2019: I en stor dopningsrazzia i samband med skid-VM i Seefeld grips bland andra längdåkarna Dominik Baldauf och Max Hauke.