Ingvild Flugstad Östberg tvingas stå över OS

Uppdaterad
Publicerad

Den norska längdskidåkaren Ingvild Flugstad Östberg tvingas stå över OS.

31-åringen har länge dragits med hälsoproblem och nu sätter det stopp för hennes OS-medverkan.

– Drömmen är krossad, säger Flugstad Östberg i ett pressmeddelande.

Det norska längdlandslaget meddelade på söndagsförmiddagen att Ingvild Flugstad Östberg tvingas ta en paus från allt tävlande på grund av hälsoproblem. Beskedet kommer två dagar innan Tour de Ski drar igång.

– Ingvilds hälsosituation är tyvärr inte tillräckligt bra för att tävla i touren. Den uppföljning som gjorts efter de inledande tävlingarna visar att hennes hälsosituation inte tål tävlingsprogrammet. Ingvild måste därför ta en längre paus från tävlandet, vilket gör att OS tyvärr kommer för tidigt, säger Öystein Andersen, medicinskt ansvarig i norska längdlandslaget.

2019 tog Flugstad Östberg hem totalsegern i världscupen. Säsongen efter blev hon femma men sedan dess har hon dragits med hälsoproblem som gjorde att hon bland annat missade hela förra säsongen. Och nu också OS.

– Detta är ett otroligt tuff besked att få. Jag har lagt ner extremt mycket jobb, gjort mitt bästa, mått bra och trivts med att åka skidor igen. Drömmen är krossad, men jag kan inte göra något annat än att se framåt, säger Flugstad Östberg.

Norska landslaget meddelar också att Maiken Caspersen Falla står över Tour de Ski.

– Maiken har inte hittat tillbaka till den energi hon behöver för att åka touren. Hon kommer därför att stanna och förbereda sig för vinterns tävlingar och mästerskap, säger landslagstränaren Ole Morten Iversen.

Anna Svendsen och Ane Appelkvist Stenseth kallas in som ersättare i Tour de Ski.

KLIPP: Hur känns egentligen en höghöjdssmäll? (12 december 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.