• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Frida Karlsson hoppas kunna matcha Therese Johaug i uppförsbackarna. Foto: Bildbyrån.

Så ska Frida Karlsson knäcka Johaug

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska Therese Johaug slås i vinter?

Frida Karlsson har planen klar.

– Innan har jag alltid bara tittat på mig själv, säger längdstjärnan.

Karlsson lyckades med ”det omöjliga” när hon spurtade ner Johaug på upploppet i Holmenkollens tremil i världscupen i mars 2020.

Sedan dess?

Noll världscupsegrar.

Inför den här säsongen har svenskan tänkt om lite med träningen – och avslöjar nu hur hon ska knäcka den norska giganten i spåret.⁠

”Dominerat”

– Förut har jag alltid bara tittat på mig själv, mina egna styrkor och svagheter. Men någonstans så är det ju en som har dominerat i flera år och det är ju Therese, och då får man kolla lite “hur ska jag kunna slå henne?”, säger Karlsson till SVT Sport och fortsätter:

– Jag har sett att kan jag hänga med henne till upploppet så kan jag ta henne, och då måste jag hänga med uppför. Så jag har tränat mycket uppför.

22-åringen har fokuserat på både grundfysik och tekniska bitar.

”Högre frekvens”

– Vi har ganska olika teknik när det kommer till branta backar. Hon kör mycket högre frekvens på till exempel skejt, lite mer låta skidan gå. Jag kliver kanske lite mer, säger Frida Karlsson.

– Jag har behövt bli stabilare för att kunna ligga på och inte tappa. På diagonalen blir jag lätt springande, det är för att jag inte riktigt vågar trycka ner skidan i varje steg, fortsätter hon.

Världscuppremiären körs i finländska Ruka den 26 november.

KLIPP: Karlsson: ”Försöker lära mig av mina misstag” (7 okt 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.