Frida Karlsson kom till OS som stor medaljkandidat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frida Karlsson kom till OS som stor medaljkandidat. Foto: Bildbyrån/SVT

Frida Karlsson: ”I stället för att det blir lustfyllt blir det mer åt kravhållet”

Uppdaterad
Publicerad

OS slutade i kollapser och krossade drömmar för Frida Karlsson.

Nu berättar hon om pressen och vilka känslor det väckte.

– I stället för att det blir lustfyllt så blir det mer åt kravhållet, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

Efter Sara Hectors sommarprat i Sveriges Radio i somras har flera idrottare berättat om den prestationsångest de känt i samband med tävling.

När Frida Karlsson får frågan om hon själv upplevt prestationsångest svarar hon nej. Däremot berättar hon att hon under OS, dit hon kom som stor medaljkandidat, påverkades av pressen som fanns på henne.

– Man har en sådan himla vilja och driv och när man verkligen vill ut i fingertopparna prestera. I stället för att det blir lustfyllt så blir det mer åt kravhållet, den har man känt lite grann, säger hon.

Försöker se tävlingarna som en bonus

För den då 22-åriga Karlsson slutade OS med kollapser och uteblivna medaljer individuellt.

Tio månader har gått sedan misslyckandet i OS. I dag fokuserar den svenska stjärnan på att se tävlingarna som en bonus och inte som ett ”måste”.

– Först och främst är det viktigt att gå till botten varför håller jag på med det här. Det är ju inte livsviktigt åt något håll. Jag gör ju det här för att jag vill och det har alltid börjat med en passion.

– Jag trivs jättemycket med träningen jag gör under året men jag gör den också för det här specifika målet som är tävlingarna. Så att det verkligen blir bonusen och inte så här ”nu har jag gjort allt det här jobbet, nu måste jag”. Felet kommer ju där i måste, det är för att man vill.

SE HELA REPORTAGET OM PRESTATIONSÅNGEST:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Det här är prestationsångest

Prestationsångest är rädsla för att misslyckas eller rädsla för att inte lyckas leva upp till sina egna eller andras förväntningar.

Det räknas inte som en psykiatrisk diagnos, men du kan ändå må psykiskt dåligt om du har prestationsångest.

När du har prestationsångest känner du dig rädd för att bli granskad och bedömd och då bli avslöjad med att inte duga. Du känner dig också rädd för att bli förödmjukad om det skulle hända.

Källa: bup.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.