• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Foto: Bildbyrån

Karlssons första tävling sedan succén i Holmenkollen: ”Kul att få utmana mina lagkamrater”

Uppdaterad
Publicerad

Senast Frida Karlsson stod på en startlinje var i Holmenkollen i början på mars – då spurtade hon ned Therese Johaug på upploppet och vann tremilen. Nu ska hon mäta sina krafter mot den svenska skideliten i Alliansloppet i Trollhättan, som sänds i SVT.

– Det ska bli kul att få utmana mina lagkamrater efter ett långt tävlingsuppehåll, säger 21-åringen till SVT Sport.

På torsdag och fredag sänder SVT rullskidtävlingen Alliansloppet från Trollhättan. Nästan hela den svenska skideliten är på plats och det blir två lopp med intervallstart. På torsdag kör damerna 10 kilometer och herrarna 15 kilometer. Därefter avgörs backsprinten på fredag.

Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Calle Halfvarsson och Viktor Thorn är några av de som kommer att vara på plats.

Frida Karlsson har haft en bra träningssommar och gör en intressant start i Alliansloppet.

– Senast jag stod på startlinjen med riktig nummerlapp var i Holmenkollen, så det är ett bra tag sen. Det ska bli kul att göra det igen, även om det är en helt annan grej på rullskidor. Men det ska bli kul att få utmana mina lagkamrater efter ett långt tävlingsuppehåll, säger Karlsson till SVT Sport.

ARKIV: Se när Karlsson spurtar ned Johaug i Holmenkollen (9 mars 2020)

En stor profil som inte kommer till start i Trollhättan är Ebba Andersson, som efter ett fall på rullskidor har ett trasigt finger.

– Det hade så klart varit jättekul att återigen få chansen att tävla, men på grund av den här lilla skadan är jag helt enkelt inte redo för det, har Andersson messat till SVT Sport.

Även Hanna Falk avstår Alliansloppet, i spåren av en ryggskada.

Thorn på ”hemmaplan”

För Viktor Thorn, som kommer från Bengtsfors i Dalsland och tävlar för Ulricehamn, blir det lite extra speciellt att tävla i just Trollhättan.

– Kul att få tävla igen och dessutom göra det i vackra Trollhättan. Jag tror det blir ett bra arrangemang. Dessutom är det nästan lite på hemmaplan eftersom jag är uppvuxen bara en och en halv timme härifrån, säger 24-åringen till SVT Sport.

2019 hade Thorn svåra problem med ryggen och opererades två gånger för diskbråck, men nu hoppas han få vara skadefri. Precis som för de andra svenska åkarna är säsongens stora mål är att ta en plats i VM-truppen.

I skidsändningen på fredag blir det även inhopp från SM i rullskidskytte från Dala-Järna. Även där är hela den svenska eliten på plats, utom Stina Nilsson som är skadad.

Så sänder SVT från Allliansloppet

Torsdag 14.55, SVT1 och SVT Play: 10 och 15 km

Fredag 15:50, SVT1 och SVT Play: Sprint och SM i rullskidskytte

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.