Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se spurtstriden i klippet. Foto: Jonathan Nackstrand For Ois / BILDBYRÅN

Guld och silver i sprinten på ungdoms-OS: ”Trodde inte att jag skulle vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har tagit två nya medaljer på ungdoms-OS i Sydkorea. Efter en spurtstrid vann Elsa Tänglander guldet i nattens sprint före Kajsa Johansson som knep silvret.

– Jag hade hoppats att ta mig till final, men jag trodde inte att jag skulle vinna guld, säger Elsa Tänglander i ett pressmeddelande.

Elsa Tänglander var snabbast i kvalet och vann också kvartsfinal och semifinal innan hon också var starkast i finalen. Svenskan utmanades framför allt av landsmaninnan Kajsa Johansson och finländskan Nellie-Lotta Kärppelin.

Johansson öppnade starkast, men när den 1,5 kilometer långa sprintbanan gick in i uppförskörningen så avancerade Tänglander.

– Jag gillar banorna här och jag gillar uppför, säger hon.

Vann efter spurtstrid

Kärppelin var visserligen först in på upploppet men både Tänglander och Johansson passerade finländskan.

– Vi hade snackat om att benskejta extra länge för att få med oss farten på upploppet. Den taktiken funkade fint, säger Tänglander.

Efter en spurtstrid var Tänglander 26 hundradelar före Johansson och 48 hundradelar före Kärppelin.

– Det var svårt att veta hur man stod sig i konkurrensen innan loppet. Jag hade hoppats att ta mig till final, men jag trodde inte att jag skulle vinna guld.

Härnäst väntar distanslopp

Sverige har nu tagit tio medaljer på ungdoms-OS i Sydkorea. Noterbart är att sprintbanan gick i samma terräng som där Stina Nilsson vann OS-guld 2018.

Under tisdagen väntar 7,5 kilometer i klassisk stil för både tjejer och killar.

– Jag är mer av en distansåkare och ser verkligen fram emot att åka 7,5 kilometer i klassisk stil, säger Kajsa Johansson.

Höjdpunkter från ungdoms-OS i Gangwon finns på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.