Halfvarsson om att åka i 18 plusgrader: ”Händer något med klimatet för varje år”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder sommarvärme med 18 grader när etapp tre av Tour de Ski ska avgöras i Oberstdorf, Tyskland, under tisdagen.

– Man märker att det händer något med klimatet för varje år som går, säger Calle Halfvarsson till SVT Sport.

33-årige Calle Halfvarsson gjorde debut i världscupen för 14 år sedan och har under sin aktiva tid märkt av skillnaden i snötillgången som minskat mer och mer.

– Jag gillar när det är varmt men vill ändå ha vinter, att det är vitt även vid sidan. Nu får vi åka på en slinga. Det är påtagligt och man märker att det  händer något med klimatet för varje år som går. Det är lite oroväckande för sporten att få till banor med gott om snö, säger Halfvarsson.

Tour de Ski

Trots de enorma svårigheter som arrangören ställts inför tror han att tisdagens tävling 10 km klassiskt med individuell start går att genomföra utan avkall på sportsliga förhållanden.

– Det kommer att vara rättvisa förhållanden. Det kommer att bli problem med tekniken utför, ”oljetrampen”, att det blir okontrollerbart med spår som går i varandra med snömodden. Det kommer att bli fullt fokus utför, där man är van vid att vila. Det kan vara lite jobbigt att hålla emot i kurvor, säger Halfvarsson som sikar på att vara topp fem i morgon och ha max en lucka på 30 sekunder till ledaren.

”Vi vill inte klippa bort sponsorer”

Landslagschefen Anders Byström gillar inte det han ser i det gröna södra Tyskland.

– Det är tråkigt, vi gillar vinter och det är det inte här. Chocken blir när man åker skidor och börjar svettas på en gång. Utmaningen blir att hitta rätt kläder och ha så lite på sig som möjligt, säger Byström.

Det kommer dock inte att klippas i dräkterna, vilket har sin ekonomiska förklaring.

– Vi har en bra dräkt som andas och vi vill inte att de börja klippa bort sponsorer utan de får ha så lite på sig under som möjligt.

– Man hade kunnat köra i shorts  och t-shirt, säger Maja Dahlqvist som inte fick tillräckligt med luft under etapperna i Schweiz. Hon hoppas att det berodde på den höga höjden. I Oberstdorf är man på lågland.

De lösa spåren där framför allt utförsbackarna fruktas kommer att diskuteras ingående på lagledarmötet.

– Det är löst och näst intill farligt i vissa nedförsbackar och svårt att stå på skidorna. Men det är inte masstart så det ska gå bra och vi har en väldigt framgångsrik vallningshistoria i sådana här förhållanden, säger Byström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet