• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vasaloppet – en norsk historia

Uppdaterad
Publicerad

De sju senaste årens herrsegrare i Vasaloppet har kommit från Norge. Inför den 96:e upplagan är segeraspiranterna många däribland fjolårssegraren.

– Att vinna, det var extremt stort. I år vill jag ta hem ännu en seger, säger fjolårs segraren Tore Björseth Berdal till SVT Sport.

Det väntas ett ymnigt snöfall under dagen i Vasaloppsområdet, förhållanden som bäddar för ett jämnt lopp in till målportalen i Mora.

– Jag tror att det kommer att bli supertajt, många med länge. Det har varit tajt förr och det kommer det bli igen det är det inget tvivel om med vädret som blir nu, säger Andreas Nygaard, segrare 2018.

Vasaloppet

Nygaard leder långloppscupen och kommer till Mora med segrar i de två senaste loppen i ryggen. Ifjol var han med och fajtades om segern men blev tillslut fyra efter en spurtstrid.

– Det kändes trist att se Tore med kransen runt halsen ifjol, och att själv bli fyra. Jag hoppas kunna göra ett bra lopp. Gör jag det så är jag en av många som har realistiska chanser att vara först över mållinjen, säger Nygaard.

Emil Persson ligger åtta i totalen men leder ungdomscupen och har under årets säsong tagit två segrar. Nu hoppas 24-åringen på att slå till i Vasaloppet.

– Har jag vunnit en gång så kan jag göra det igen, så det är en bra känsla inför söndagens lopp, säger Emil Persson.

Jakt på tredje segern

För en vecka sedan vann Britta Johansson Norgren Tjejvasan. I morgon är hon en av förhandsfavoriterna till segern i Vasaloppet som hon tidigare vunnit två gånger, senast förra året.

– Jag ser väldigt mycket fram emot söndag men det finns ändå den där lilla ångesten i att det kommer vara ett  tufft lopp och att man måste göra sista förberedelserna väldigt bra, säger Johansson Norgren till SVT Sport.

Lina Korsgren vann Vasaloppet 2018 ifjol var hon tvåa nu är siktet inställt på en ny topplacering.

– Jag har en god känsla i kroppen. Jag är ödmjuk inför att det är många som vill stå överst på pallen i år igen men jag tror att jag har en riktigt bra chans att vara där, säger

Klipp: Ingen svensk segrare i Vasaloppet sedan 2012

Vsaloppet

Distans: 90 km mellan Sälen och Mora.

Antal anmälda: 15 800.

Vädret: Enligt prognosen blir det ymnigt snöfall hela dagen från Sälen till Mora och ett par minusgrader. Det talar för att det blir en spurtstrid om segern.

Flest segrar, herrar:

9: Nils ”Mora-Nisse” Karlsson (1943, 1945–1951 och 1953)

7: Janne Stefansson (1962–1966, 1968 och 1969)

4: Arthur Häggblad (1933, 1935, 1937 och 1940), Jan Ottosson (1989, 1991, 1992 och 1994)

Damer:

4 segrar: Sofia Lind (1997, 1999, 2004 och 2005).

Rekordtider:

Herrar: Jörgen Brink, 3.38.41.

Damer: Vibeke Skofterud, 4.08.2

Priser:

Vinnaren får en medalj, en grön krans, en 20 kilo tung glastrofé och 96 000 kronor. Förstapriset höjs numera med 1 000 kronor varje år. Den som slår gällande rekordtid i Vasaloppet får förutom förstapriset även 50 000 kronor i bonus.

Då ställdes det in:

1932 och 1990 på grund av snöbrist. Även 1934 ställdes Vasaloppet in och snöbrist står officiellt angiven som orsak i rullorna. Men den verkliga anledningen var risk för att det skulle blir för få anmälda.

Blåbärssoppa: Förra året drack åkarna tillsammans 33 900 liter.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet