Person med blont, långt hår klädd i en svart tröja med vit text, står framför en grön buske och håller i en mikrofon med SVT:s logotyp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Larsson jagar andra raka segern i Klarälvsloppet Foto: Maria Wallberg

Jenny Larsson vill försvara sin titel i Klarälvsloppet

Uppdaterad
Publicerad

Träningsläger och ca 30 mil på rullskidor tidigare i veckan. En uppladdning med fokus mot vintern, men Jenny Larsson hoppas kunna försvara titeln i Klarälvsloppet.

– Jag ska inte hymla om att jag vill stå högst upp på pallen igen, säger Jenny Larson till SVT Sport.

Ifjol vann Jenny Larsson det nio mil långa loppet efter en spurtuppgörelse. Klarälvsloppet är Sveriges längsta rullskidlopp och för många långloppsåkare en viktig tävling och formcheck i förberedelserna inför säsongen.

– Nio mil är alltid en utmaning i sig, det är ofta en extra timme mot vad man både tränar och tävlar mestadels. Sen är bansträckningen extremt platt och det passar mig väldigt bra, kanske lite extra på rullskidor så det blir spännande, säger Larsson.

Ski Classics

Den 28-åriga långloppstjärnan bytte i våras team och tävlar nu för svenska, Lager 157.

– Det har verkligen varit som att komma hem, bokstavligen, det känns jättebra. Sen tror jag att man ibland behöver ny inspiration i livet allmänt och det kändes som att det passade mig väldigt bra, berättar Larsson.

Är det annorlunda rent träningsuppläggsmässigt?

– Jag skulle ljuga om jag sa att det var jättestora skillnader men på vår nivå är det så klart i detaljerna det sitter också. Så svårt att säga men jag tror på det jag gör i alla fall, säger Larsson vars mål i vinter är att vara med och slåss om pallplaceringar och med Vasaloppet som en solklar höjdpunkt.

Totalsegraren tar upp segerjakten

Emilie Fleten dominerade Ski Classics ifjol och var på pallen i samtliga lopp hon körde varav sju gånger som segrare. Nu hoppas hon att få addera även en prestigefylld rullskidseger till meritlistan under söndagen.

– 90 kilometer, det är inte ofta man får det på ett långpass ens. Så för mig är det viktig träning. Så hoppas jag att formen är bra nog till att hålla hela vägen. Alltså jag blir ju besviken om man inte är med och kämpar om segern, säger Fleten.

Hör mer om långloppsstjärnornas tävlingsplan i spelaren ovan.

Långloppsdebut för Nilsson

Dagens tävling i Värmland över nio mil är också Stina Nilssons debut som långloppsåkare och både Fleten och Larsson ser med spänning fram emot hennes start. Hör mer i spelaren nedan.

Stina Nilsson och Emilie Fleten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emilie Fleten och Jenny Larsson ser båda fram emot att tävla mot Stina Nilsson. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ski Classics

Mer i ämnet