Johanna Hagström inledde starkast i prologen. Foto: Bildbyrån

Succé för damerna – Hagström bäst i kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Kvalet i Drammens stadssprint slutade med svensk dominans på damsidan.

Johanna Hagström vann kvalet och Jonna Sundling kom tvåa.

Totalt är fyra svenskor vidare från kvalet.

Under torsdagen var det dags för sprinttävlingar i Drammen.  De svenskar som kom till start var Johanna Hagström, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist, Anna Dyvik och den nyblivna U23-guldmedaljören Moa Hansson.

Prologen slutade i succé för damerna. Bäst blev Johanna Hagström som vann före Jonna Sundling.

– Det är coolt att slå Jonna, då har man gjort en bra prolog, säger Johanna Hagström till Viaplay.

Maja Dahlqvist slutade på en sjunde plats och har nu guldläge att säkra segern i sprintcupen.

Vad skulle det betyda för dig att vinna sprintcupen?

– Det är kul att jag har ett sådant läge nu i slutet av säsongen, annars är det lätt att luften går ur en såhär på slutet, det stora i år var OS, men nu har jag totala sprintcupen kvar, den har jag aldrig vunnit förut. Det är supermotiverande att kriga för varenda poäng där oavsett hur det kommer kännas, sa Dahlqvist till SVT Sport inför tävlingen.

Dahlqvist leder den totala sprintcupen på 457 poäng före slovenskan Anamarija Lampic som har 316. För en seger i världscupen får man 100 poäng, en andraplats ger 80 poäng och tredjeplatsen ger 60 poäng.

Anna Dyvik slutade på en 13:e plats och är även hon vidare. Moa Hansson slogs ut som 37:e åkare.

På herrsidan tog sig fyra åkare vidare till kvartsfinal. George Ersson, Oskar Svensson, Johan Häggström och Anton Persson var bland de 30 bästa i kvalet. Gustav Eriksson och Gustaf Berglund missade avancemang.

Finalen startar 12.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.