Priset har delats ut sedan 1919 och är tidsmässigt och prestigemässigt jämförbart med Svenska Dagbladets bragdguld. Det norska skidförbundet skickade in sin nominering direkt efter säsongen. Priset, som gäller för prestationer 2019, skulle delats ut under våren men på grund av coronapandemin har det skjutitis upp till höst. Det blev dock inte offentligt att Johaug var nominerad förrän för runt tio dagar sedan.
I prisets statuter står att idrottaren ska vara en förebild för idrottens grundvärderingar. Det tolkar vissa som att en dopningsdömd inte ska kunna få det.
”Det gör henne inte till en fuskare eller en person som dopar sig – men ändå till någon som är dömd för dopning. Därför kan hon inte få Egebergs hederspris”, skrev NRK:s kommentator Jan Petter Saltvedt kring nomineringen som delar idrotts-Norge.
Missade två säsonger
– Det är som med allt annat. Det finns de som är positiva och de som är kritiska, och så har jag den historiken också, säger Johaug till NRK och tänker på den 18 månder långa dopningsavstängningen som gjorde att hon missade säsongerna 2017 och OS 2018.
Hon känner sig nöjd och fri när hon kan åka skidor och springa och bryr sig inte så mycket om det runt omkring och vad folk har för åsikter.
Har du blivit mer hårdhudad de senaste åren?
– Jag har varit ute i kylan förr. Jag känner mig trygg i mig själv och det viktigaste för mig är idrottsglädjen och att utveckla mig som idrottare, säger hon från Bisletts stadion inför ”Impossible games” den 11 juni där hon ska springa 10000 meter.
Genom hela dopningsavstängningen och de efterföljande diskussionerna har den förra skiddrottningen Marit Björgen dragit en lans för sin bästa väninna Johaug.
– Det var något helt annorlunda än ett vanligt dopningsärende. Hon fick ett straff men blev trodd på att inte ha gjort det medvetet. Hon har varit öppen och ärlig hela vägen. Jag tycker att hon är en fantastisk förebild och inspiration för många och förtjänar det här priset, säger Björgen.
ARKIV: Här spurtar Frida Karlsson ner Johaug i Norge (15 april):