Jonna Sundling tog två guldmedaljer i årets VM. Foto: Bildbyrån

Jonna Sundling har fått karta över OS-banan: ”Det kommer vara mitt huvudfokus”

Uppdaterad
Publicerad

När OS avgjordes i Pyeongchang 2018 fick hon inte chansen i den svenska truppen.

Men med två guld från VM 2021 i bagaget siktar Jonna Sunding mot OS 2022.

Och hon har redan lite koll på vad som väntar.

– Det känns skönt att ha fått en karta, säger Sundling till NSD.

Även om det bara är några dagar kvar innan sommar-OS i Tokyo startar så är uppladdningen inför vinter-OS i Peking 2022 redan igång.

Ett av de svenska medaljhoppen, längdskidåkaren Jonna Sundling, jobbar med sina förberedelser för fullt. Sundling är förhandsuttagen till OS och hon har redan fått viss koll på sprintbanan som väntar.

– Vi har en ungefär bild över hur den kommer att se ut. Den kan så klart hinna ändras, men i dagsläget är banan relativt lång med mycket kurvor och lite uppför på slutet. Det är svårt att säga exakt när man själv inte varit där och inte sett någon video, men det känns skönt att ha fått en karta över banan så att man i alla fall har ett litet hum, säger hon till NSD.

”Börjat tänka på detaljer”

Landslaget kom nyligen hem från ett höghöjdsläger i Tignes, Frankrike. Höjden kommer att bli en stor utmaning i Peking. Under årets VM i Oberstdorf tävlade man på cirka 850 meters höjd, något som påverkade flera åkare. I Kina väntar 1700 höjdmeter. Men just nu lägger Sundling mest fokus på mängdträningen.

– Det är klart att man redan nu börjat tänka på lite detaljer – hur man skulle kunna tänka sig åka eller vad man behöver träna på. Nu under sommaren handlar det dock mest om att få mängdträning, mer specifika saker tittar vi på framåt hösten, säger Sundling.

Fokus på sprint

Sundling tog sina två medaljer på VM i sprint och sprintstafett och det är också det hon prioriterar främst inför OS i Peking.

– Jag vill fortsätta utvecklas och vara med i toppen även i de grenarna. Jag tänker inte stå över distansloppen, men det är sprint jag är bäst på och har störst chans att göra bra resultat. Därför kommer sprintarna vara mitt huvudfokus.

KLIPP: Se Jonna Sundlings guldlopp i VM-sprinten (25 februari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.