Anders Blomqvist ifrågasätter Idrottsgalan-nomineringarna till årets kvinnliga idrottare 2023

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT-expertens reaktion på nomineringarna i klippet – ifrågasätter hela konceptet: ”Meningslöst” Foto: SVT/Bildbyrån

Jonna Sundling och Ebba Andersson utan nominering: ”Svårt att göra mer än vad de gjort”

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Sundling tog två VM-guld, Ebba Andersson tog två VM-guld och två brons, Frida Karlsson tog två VM-silver och två brons. Trots framgångarna saknas skidåkningen helt bland de nominerade till Idrottsgalan i januari.

– Det är svårt att göra så mycket mer som längdåkare än vad de gjort, säger SVT Sports längdskid-expert Anders Blomquist.

Längdskidsporten har för vana att uppmärksammas ofta på Idrottsgalan, både som nominerade och som pristagare. Men den här gången blir det inga priser alls för längdskidorna eftersom det saknas nominerade representanter i alla priskategorier.

Konkurrensen har varit benhård och längdframgångarna räckte inte mot de nominerade i kategorin ”Årets kvinnliga idrottare” som är Sandra Näslund, Isabelle Haak, Tove Alexandersson och Sarah Sjöström.

Idrottsgalan

– Det två VM-drottningarna Ebba Andersson och Jonna Sundling med två guld vardera och Frida Karlsson som vann Tour de Ski. Man hade ju hoppats att någon av dem hade nominerats i alla fall, för så duktiga är de internationellt sett, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Björn Eriksson förstår besvikelsen

Björn Eriksson, tillförordnad ordförande på Idrottsgalans nomineringsmöte, menar att konkurrensen var stenhård på damsidan.

– Vem skulle ni vilja stryka, måste man fråga sig. Sanningen är att den kvinnliga sidan har varit så duktig under det gångna året så det är nästintill omöjligt att säga vem vi skulle ha petat ut, säger han till SVT Sport.

Men han kan förstå besvikelsen kring avsaknaden av längdåkare.

– Ja, det kan jag göra. Jag har själv varit ordförande både för skidskyttet och friidrotten och upplevt precis samma känsla. Men det är det som är charmen med det här, att det är så himla svårt.

Idrottsgalan, som fyller 25 år och flyttar från Avicii Arena till Friends i Solna, hålls den 22 januari. SVT sänder.

De nominerade till idrottsgalan 2024

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan

Mer i ämnet