Fluorförbudet har varit på gång under flera år men det har skjutits upp eftersom det funnits frågetecken kring testverktyget. Inför den här säsongen blev det till slut grönt ljus för det nya regelverket som gäller även i alpint och skidskytte.
Förbudet är en stor omställning, som förändrar både rutiner inför loppen och känslan under skidorna.
– När det är kallt kommer det inte att vara lika stor skillnad, men när det är varmt och man åker på varma fläckar så kommer man nog sugas fast. Det kommer att vara skidor som dör, som man brukar säga, säger Moa Lundgren.
”Kommer skilja flera meter”
Jonna Sundling är inne på samma spår.
– Det kommer skilja flera meter i utförsbackar i vissa fören. Det kommer vara mer energikrävande och man kommer åka långsammare i vissa lopp. Men det är lika för alla.
Hon ser positivt på förändringen som är bra för hälsa och miljö men menar att det det finns vissa risker med den stora omställningen.
– Vi får se hur testutrustningen funkar. Sen finns det fler saker man också kan fundera över. Hur blir det om man inte gjort något med skidorna men där är fluor? Man kanske har åkt i något. Jag vet inte hur känsligt det är. Det tycker jag är lite läskigt. Jag hoppas få lite mer klarhet i det, säger Sundling.
”Blir en rättsosäkerhet”
Även landslagschefen Anders Byström är inne på osäkerheten.
– Det blir en rättsosäkerhet, det vill säga: Kan man lita på att alla gör vad de ska? Det handlar om etik och moral och jag tror att alla nationer tänker likadant. Jag hoppas att det inte blir några gråzoner utan att man faktiskt kan lita på varandra.
Han poängterar att man måste fortsätta utveckla testverktyget.
– Det kommer bli nyanser som är tveksamma, är den fluorfri eller inte? Verktyget är väldigt noggrant och just nu är det på väg att bli tillräckligt bra.