Se norrmannens galna uppvisning – här varvar han åkare efter åkare: ”Mäktigt” Foto: SVT

Jörgen Nordhagens galna kross – varvade över 30 åkare

Jörgen Nordhagen, 19, fullkomligt krossade allt motstånd på 20 kilometer i JVM – hans sista mästerskap.

36 åkare fick plockas av banan efter att den norske talangen varvat dem.

– Det är helt enormt, nästan osannolikt, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Jörgen Nordhagen tog snabbt död på spänningen i masstarten över 20 kilometer i U20-klassen.

Halvvägs in i loppet hade norrmannen ledningen med nästan en minut. Tiden fortsatte att rinna i väg för konkurrenterna, och för många blev det ett abrupt slut på loppet då de varvades på den 3,3 kilometer långa slingan.

36 åkare av de 99 startande plockades av, bland annat Nordhagens norska lagkamrat Oskar Opstad Vike. Ytterligare sex åkare bröt loppet.

– Det här har aldrig hänt. Han är ett fysiskt monster, Nordhagen. Brutal kapacitet, säger SVT-experten Anders Blomquist.

Ska sluta med längd

Mästerskapet blir den norska talangens sista – då han lägger ner karriären efter tävlingen för att satsa på cykling.

– Det är inte så många cyklister eller andra heller som kan vara nära hans syreupptagning, säger Blomquist.

Nordhagen skrev 2022 på för det stora nederländska cykelstallet Team Visma och planen var då att han skulle börja tävla med deras utvecklingslag under 2024.

Myhlback: ”Så irriterande”

Segermarginalen ner till tvåan Aksel Artusi, Italien, blev 2.11 minuter. Davide Ghio, också italienare, vann bronset. Alvar Myhlback blev bäste svensk som sexa i loppet nästan tre minuter bakom vinnaren.

– Helt sjukt. Bara att låta sig inspireras. Men så irriterande att bli frånåkt på det viset, säger Myhlback till SVT.

Se höjdpunkter från JVM i längdskidor på SVT Play.

Hör Alvar Myhlback efter JVM-premiären – hyllar norrmannen Nordhagen: ”Imponerande att se” Foto: SVT