Foto: Bildbyrån

Kalla om Bahtafallet – försvarar systemet

Uppdaterad
Publicerad

Friidrottaren Meraf Bahta riskerar avstängning efter att hon fått tre missar i sin vistelserapportering.

Systemet har fått kritik från personer inom friidrotten, men skidåkaren Charlotte Kalla försvarar metoden.

– Det krävs ju ett stort ansvar från oss åkare att sköta det, men jag tycker att det arbetet som görs mot dopning är superbra, säger hon.

Skidstjärnan Charlotte Kalla blir glad varje gång det knackar på dörren och det visar sig vara ett oannonserat dopningstest.

Det visar att vistelserapporteringssystemet, ett viktigt led i antidopningsarbetet, fungerar.

Vinterstudion

Att i förväg meddela var man kommer befinna sig under en timme varje dag under kommande tre månader är vardagen för många elitidrottare.

”Utmanande”

Men systemet, som just nu är aktuellt med tanke på fallet Meraf Bahta som fått tre missar och därmed misstänks för dopningsbrott, har kritiserats av såväl förbundskaptenen i friidrott, Karin Torneklint, och stavhopparen Angelica Bengtsson.

Charlotte Kalla, håller med om att det inte är helt enkelt – men är i huvudsak positiv till det.

– Det är ju utmanande, speciellt kanske nu på sommaren när man är lite mer spontan. Det är fint att vi har möjligheten att ändra, men man måste ju hela tiden påminna sig själv om att göra det, säger hon.

TT: Är systemet krångligt?

– Både ja och nej. Det krävs ju ett stort ansvar från oss åkare att sköta det. Det är höga krav som ställs för att vi ska rapportera dagligen vart vi är. Jag tycker att det är superbra det arbete som görs mot dopning och för att de ska kunna komma och göra oannonserade tester krävs ju framförhållning. Det har ju ett syfte och det är bra att det funkar lika i alla länder.

Gillar appen

Kalla berättar att hon gjort rapporteringar sedan tiden som junior – då till att börja med för tre gånger i veckan. Det har blivit en vana som hon vuxit in i.

TT: Är systemet bra som det är eller skulle du vilja ha någon förändring?

– Ja... det finns alltid detaljer som går att förbättra. Men det är tacksamt att vi har appen, det har underlättat att man inte behöver gå in i datorn för att göra ändringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet