Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mästerskapsfritt år – då ökar konkurrensen i svenska sprintlaget: ”Det har nog aldrig varit så tufft”. Foto: Bildbyrån.

Konkurrensen ökar i svenska laget: ”Aldrig varit så tufft”

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrensen bland de svenska sprintdamerna är stenhård.

Under det mästerskapsfria året som väntar blir den om möjligt tuffare när distansåkarna vill samla så många världscuppoäng som möjligt.

– Har du en plats i laget, då kan du vinna tävlingen, säger Maja Dahlqvist.

I Sverige finns sprintess som Maja Dahlqvist, Linn Svahn, Emma Ribom och Jonna Sundling för att nämna några. I år, utan mästerskap i kalendern, hoppas dessutom distansspecialister som Frida Karlsson, Moa Ilar och Ebba Andersson samla poäng i sprint för att positionera sig i den totala världscupen.

I morgondagens världscuppremiär i finska Ruka får Frida Karlsson chansen tillsammans med mer utpräglade sprintåkare.

– Det har nog aldrig varit så tufft. Jag tänker att Ebba kommer vilja komma in där och fajtas för att få poäng med sig. Det gäller att ha en bra jämn form som håller för att få fortsätta åka, säger Moa Lundgren.

”Tror det blir viktigt”

Och mycket riktigt har Ebba Andersson siktet inställt även på sprinttävlingarna, även om hon kallar det lättare sagt än gjort att slå sig in i laget. 26-åringen har haft en hel del fokus på sprint under försäsongen.

– Det gäller att vara på tårna. Det är tufft att ens få köra, säger hon.

Andersson, som tog två guld och två brons i VM i våras, ser det som en stor utmaning att utveckla sina sprintkvaliteter som en så utpräglad distansåkare.

– Många gånger är det betydligt enklare att gå från att vara en som besitter sprintkvaliteter till att utveckla sin uthållighet och med det prestera bättre på distans. Det är svårare att gå från från andra hållet och helt plötsligt bli mer explosiv.

”Alla kan vinna”

Maja Dahlqvist, som vann sprintcupen i fjol, tror konkurrensen i det svenska laget är en stor anledning till framgången. Alla i laget kan vinna på rätt dag menar hon.

– Har du en plats i laget då kan du vinna, så är det. Och du kan vara petad och kanske vara den som hade haft den bästa dagen. Det är så många starka tjejer vi har.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonna Sundling vann säsongens första sprint, vid Sverigepremiären i Gällivare. Foto: SVT/Bildbyrån

Sprintlaget i ruka

Damer: Jonna Sundling, Emma Ribom, Maja Dahlqvist, Linn Svahn, Johanna Hagström, Frida Karlsson och Moa Lundgren (Lundgren har en friplats tack vare totalsegern i skandinaviska cupen förra vintern).

Herrar: Edvin Anger, Marcus Grate, Calle Halfvarsson, William Poromaa, Johan Häggström och Emil Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.