Stina Nilsson gjorde en perfekt rehab för att nå VM. Foto: TT.

Läkaren: ”Stina har balanserat på en tunn tråd”

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsläkaren Magnus Oscarsson bekräftar uppgifterna om att lårmuskeln var av på Stina Nilsson. Han förklarar hur det var möjligt att kunna delta i VM bara en månad senare.

– Hon har balanserat på en tunn tråd för att kunna maximera rehabiliteringen på den korta tiden utan att gå över gränsen, säger Oscarsson till SVT Sport.

Han förklarar förloppet.

”En av hamstringsmusklerna var helt av i övergången mellan sena och muskel. Stina hade innan skadan ett extremt gott fysiskt utgångsläge och kunde då hon kom till VM styrkemässigt kompensera med sin kvarvarande muskulatur i baksida lår”, skriver Oscarsson i ett mejl till SVT Sport.

En av grunderna till den lyckade behandlingen var att det inte skedde några bakslag.

”Hon har med handledning av sin fysio Markus Bystedt gjort ett felfritt rehabiliteringsarbete och balanserat på en tunn tråd för att kunna maximera rehabiliteringen på den korta tiden utan att gå över gränsen”, skriver Oscarsson.

Nilsson berättar att hon har ett väldigt bra läkkött men det var enligt landslagsläkaren inte den avgörande faktorn för att hinna nå VM på den korta tiden.

Kunde helt ställa om fokus

”Säkert har hon ett mycket gott läkkött men den största tillgången är sannolikt att hon i utgångsläget av rehabiliteringen, med en månad kvar till VM, kunnat tro på att det finns en möjlighet. Hon har i den situationen helt kunnat ställa om fokus och mobilisera all sin energi för ett tålmodigt arbete som totalt skiljer sig från den ursprungliga planen och därefter kunnat tro på sin förmåga för att prestera på den nivån.”

Oscarsson är djupt imponerad av Nilssons förmåga att lyckas med rehaben i det utsatta läge hon befann sig i.

”Även på allra högsta idrottsliga nivå får man nog leta länge efter individer som är kapabla att lyckas med det Stina gjort.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.