Rickard Noberius och Ebba Andersson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör landslagsläkare Rickard Noberius om sjukdomsfallen inför touren Foto: TT

Landslagsläkaren om covidfallen: ”Resultaten kan bli ett lotteri”

Uppdaterad
Publicerad

Det kom chockartade besked från Italien. Fyra svenska åkare däribland Ebba Andersson, som leder distanscupen, och Calle Halfvarsson, har testat positivt för covid-19.

– Resultaten kan bli något av ett lotteri, säger landslagsläkaren Rickard Noberius om statusen kring toppåkarna till SVT Sport.

De insjuknade med milda symptom när de kom upp på höjd i Italien, där de fortfarande befinner sig.

– De har haft snuva och lättare förkylningssymptom och är på uppstart nu för att försöka komma i fas inför touren så fort som möjligt, säger landslagsläkaren Rickard Noberius till SVT Sport.

Du säger uppstart, vad betyder det?

– De har börjat rör på sig lite och uppstarten är ju ett tag efter att man har haft en infektion och det krävs ett antal dagar innan man är fit for fight för att kunna tävla i så tuffa tävlingar så vi har tagit det dag för dag för att se hur det utvecklar sig, förklarar Noberius.

En del tidigare covidfall under hösten har tagit betydligt längre tid att återhämta sig ifrån. Vad tror du i de här fallen?

Hör Noberius svar i spelaren ovan.

”Ser inga risker”

Du känner inte att du redan nu vill gå in och stoppa dem för att de ska slippa påfrestningarna?

– Nej, inte med tanke på att de är friska nu och att de har haft så pass milda symptom så ser jag inga risker med att de kommer att delta men man ska vara medveten om att resultaten kan bli något av ett lotteri, inte lika säkert att de kan göra samma resultat som tidigare, säger Noberius.

Även Oskar Svensson och Moa Lundgren testade positivt för covid-19 och är ännu sängliggande. Duon ersätts av Emil Danielsson och Lisa Ingesson.

Tour de Ski inleds i Toblach, Italien, 30 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.