I premiärprogrammet av Vinterstudion diskuterades de senaste månadernas dopningsskandaler – både Therese Johaugs positiva dopningsprov och Martin Johnsrud Sundby-fallet.
Svenske landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson fick frågor om varför Sverige, till skillnad från Norge, inte använder så kallade nebulisatorer för att behandla åkarna.
– Vi förknippar nebulisatorer med svårt sjuka patienter på sjukhus. Vi tycker att det skulle skicka fel signaler till skid-Sverige, inte minst våra ungdomar, om vi använder något sådant, säger Andersson.
Det norska längdskidlandslaget ser annorlunda på saken.
– Vi har använt nebulisatorn med saltvatten för att fukta irriterade luftvägar och det ser vi inget fel med. Därför har vi valt att fortsätta använda nebulisatorn, åtminstone fram tills alla utredningar är klara. Vi menar att det vi gör är innanför regelverket, säger Petter Olberg, landslagsläkare i Norge.
”Friska åkare ska inte ha medicin”
Andersson menar att de svenska rutinerna är en viktig del i arbetet mot dopning.
– Det är en viktig del i det svenska antidopningsarbetet att inte använda nebulisatorn för regelverket är inte utformat efter den, utan för den klassiska astma-inhalatorn. Det är ingen kritik mot mina norska kollegor, det är bara att vi har tolkat regelverket på ett sätt och de på ett annat, säger Andersson.
Norske läkaren Petter Olberg menar att friska åkare endast medicinerats i undantagsfall.
– Friska åkare ska självklart inte ha medicin. Från och till får våra åkare samma symptom som astmatiker, samma hosta, samma problem med luftvägarna. Då har vi för att behandla det undantagsvis använt astmamedicin även om personen inte haft kronisk astma, säger Olberg.