Lars Öberg var förbundskapten under ett år och slutade efter VM Val di Fiemme 2013. Foto: Bildbyrån

Förre förbundskaptenen Lars Öberg tillbaka som längdchef

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skidförbundet har utsett Lars Öberg som ny längdchef. Det blir en återkomst till skidsporten efter åtta år för den förre förbundskaptenen.

– Jag vill inte gunga båten för mycket nu, säger Öberg enligt TT.

– I det korta perspektivet ser jag att min roll som ny längdchef blir att bidra till en fortsatt positiv känsla, trygghet och stabilitet inom längdorganisation inför den annalkande tävlingssäsongen, inte minst med ett spännande vinter-OS i Kina, säger Öberg i ett pressmeddelande.

Öberg ersätter Daniel Fåhraeus som slutade i början av sommaren efter turbulens där det fanns olika syn på ledarskapet.

– Jag tror att detta kommer bli mycket bra och tillsammans ska vi arbeta för att fortsätta det långsiktiga arbetet med att befästa vår position som en av vårt lands mest populära idrotter, säger landslagschefen Anders Byström.

Öberg, som även varit vallachef i landslaget, säger att han är medveten om den turbulens som varit inom längdlandslaget men det är inget han vill fokusera på.

– Det är klart att jag tänker en del på det. Samtidigt har jag inte varit involverad på åtta år. Jag har försökt bilda mig en egen uppfattning och känslan jag fått är att riktningen har ändrats och gått åt rätt håll. Det som har hänt kan vi inte påverka. Energin måste framåt, säger Öberg till SVT Sport.

Öberg anslutar inte riktigt än men hoppas vara på plats på sitt nya jobb lagom till att världscupen drar igång i Ruka 26-28 november.

– Det känns spännande att han får axla den rollen. Jag hoppas att han vill fortsätta bygga vidare på det som vi påbörjat när det kommer till det här med hur vi ska agera mot varandra och vilken typ av klimat vi vill ha i landslaget, säger Ebba Andersson om nya längdchefen.

MER LÄNGDSKIDOR: Kalla om OS: ”En ny situation” (21 sep 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.