Maja Dahlqvist

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Maja Dahlqvist blir stoppad under intervjun: ”Hejar på dig!”. Foto: SVT

Maja Dahlqvist om mottagandet i Norge: ”Mycket mer positivt än jag trott”

Uppdaterad
Publicerad

Maja Dahlqvist har lämnat Sverige för Norge.
Och trots att rivaliteten mellan längdskidornas två stormakter är stor har hon fått ett bra mottagande i sitt nya hemland.
– Det har varit mycket mer positivt än jag trott, säger hon.

Se hur en norsk supporter stannar till och berömmer henne i klippet här ovanför.

I slutet av april flyttade Maja Dahlqvist till Trondheim för att maximera sin satsning mot VM 2025 som arrangeras i den norska staden. Flytten från Falun har gått bra, och när SVT Sport träffar henne knappt fyra månader senare berättar hon att hon har fått ett fint välkomnande i Norge.

– Det är faktiskt mycket mer positivt än vad jag trott. Jag tänkte att ”nu ska jag hit och utnyttja deras banor och deras hemmaarena, men det är väldigt många som är väldigt positiva, säger hon.

”Varit väldigt lycklig lottad”

En av de sakerna som hon berättar att hon uppskattar mest i sin nya hemmiljö är den spektakulära träningsmiljön, som ger henne extra energi under de många träningspassen.

– Det ger ju ganska mycket energi att se en sån fin miljö, än att man bara dunkar huvudet i väggen under passen.

Gör det det lättare att ta sig iväg på såna här långpass som i dag, då du var ute i fyra och en halv timme?

– Ja, och framför allt är det ju kul att testa nya rundor när man inte vet exakt hur lång tid det tar till varje ställe. Och jag har varit väldigt lycklig lottad kring hur vädret har varit, för man är ju väldigt väderberoende.

Sprintcupfyra i vintras

Dahlqvist hade en stundtals tung säsong den senaste vintern, då hon inte fick den känslan som hon eftersträvade i kroppen. Trots det blev hon fyra i sprintcupen, och hoppas på ännu bättre resultat kommande vinter.

– Sprintarna är ju så klart fokus för mig, och jag vet att om jag kan komma totalfyra i sprintcupen med en sån kropp, så vet jag hur pass bra det kan bli med en bra kropp, säger hon.

Har ni kommit fram till vad det var som gjorde att kroppen inte blev 100 förra året?

– Nej, vi vet inte vad det var, men att det var nåt som var knas kändes klart och tydligt. Men vad det än var så tänker jag att ”det får bara vara”. Det har gått mycket bättre, framför allt sen slutet av säsongen.

HELA REPORTAGET: ”Stjärnan som flyttade till fiendeland”:

Maja Dahlqvist har flyttat till norska Trondheim.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hela reportaget med Maja Dahlqvist. Foto: Johan Nordquist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.