• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Astrid Jacobsen. Foto: Bildbyrån

Norska längdstjärnan avslutar karriären – satsar på läkaryrket

Uppdaterad
Publicerad

Norska stjärnan Astrid Uhrenholdt Jacobsen avslutar längdkarriären. Corona-krisen har gjort henne helt säker på att det är en framtid som läkare som gäller från och med nu.

33-åringen berättar i en intervju med NRK att tremilen i Holmenkollen blev hennes sista lopp.

– Här och nu har jag fler drömmar för mitt liv inom sjukvården än för ett liv som längdskidåkare, så jag måste sätta punkt för den delen, säger Jacobsen.

Vid sidan av skidåkningen har Jacobsen studerat till läkare. En utbildning hon är klar med om ett år.

Under corona-krisen har hon gjort sex veckors praktik på Bärums sjukhus. Nu berättar hon att hon i stort sett hade bestämt sig för att sluta med skidåkningen redan när hon passerade mållinjen i Holmenkollen, men att tiden på sjukhuset gjort henne ännu tryggare i det valet.

Jacobsen gjorde VM-debut i Sapporo 2007 som 20-åring – då vann hon sensationellt guld i sprinten. Sedan dess har det blivit ytterligare nio VM-medaljer, varav två stafettguld, och ett OS-guld i stafett 2018.

– Att ta medaljer och prestera har alltid varit kul, men jag tror att det är en av de sakerna jag skulle byta bort först. Först och främst är jag stolt över att jag har hållit mig till mina värderingar hela tiden.

Under förra säsongen var Jacobsen på pallen flera gånger i världscupen och hon vann dessutom ett lopp, 10 km klassiskt i Val di Fiemme.

KLIPP: Dramatiskt när Jacobsen vann masstarten före Ebba Andersson (2 januari 2020).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.