För att få ställa upp i tävlingar arrangerade av det internationella skidförbundet, Fis, måste utövaren ha vissa förutsättningar uppfyllda. I dag står det ”inte aktiv” och ”inte tillåten” kring Northugs status i Fis-databasen.
Northug avslutade landslagskarriären 2019 och riskerar att drabbas av samma öde som Marit Björgen gjorde inför sin comeback förra året. Hon hade då inte anmält sig till Wadas antidopningsprogram Adams (Anti-Doping Administration & Management System) i tid, vilket har ett halvårs förberedande tid. Det gjorde att Björgen inte gjorde sin uppmärksammade comeback förrän i Vasaloppet i början av mars i år.
Det är Antidoping Norge som avgör vilka norska utövare som finns på denna lista för aktiva med rapporteringsplikt.
Bästa idrottarna har anmälningsplikt
– De som har anmälningsplikt är de bästa idrottarna i landet. Det är vi i Antidoping Norge som avgör vem som står på listan i Norge, och idag finns det 100 till 125 idrottare inom uthållighets- och kraftsporter, säger Håvard Byfuglien i Antidoping Norge till Langrenn.com.
Dock går det enligt Langrenn.com inte att helt jämföra Northug med Björgen. Northug tävlar i egen regi utan något stall som backar upp honom. Björgen skrev på för ett proffsstall och fick lön.
Hur man ser på Northugs status, han kan ju hävda att han kör som amatör eller motionär, kan vara avgörande för hur hårt Fis ser på regelverket och de dopningskontroller som finns i systemet.
– Det är en definitionsfråga, säger en anonym källa som Langrenn.com talat med.
Efter ett av sommarens rullskidlopp, det i Trollhättan i augusti, underströk Northug just motionsaspeketen:
– Jag siktar på att åka ett par långlopp på motionsnivå i vinter, sade 35-åringen då.