Runar Skaug Mathisen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här går åkarna i mål: ”Han ser ut som en viking”. Foto: SVT

Ny köldchock i Ski Classics: ”Mäktig ismustasch”

Uppdaterad
Publicerad

Kylan var den stora snackisen på förhand inför dagens långloppstävling i Ski Classics.

Och det syntes på norrmannen Runar Skaug Mathisen att det var riktigt kallt.

– Mäktig ismustasch. Han ser ut som en viking, säger SVT:s kommentator Anders Blomquist.

För tre år sedan drabbades åkarna av en köldchock i långloppet ”La Diagonela” i sydöstra Schweiz. Det var då 30 minusgrader och svenska stjärnan Britta Johansson Norgren var en av flera som fick uppsöka sjukhus med köldskador.

Inför årets upplaga av tävlingen var kylan återigen en snackis, med kall och kärv snö samt 20 minusgrader. Därför senarelades starten med en timme och arrangören tillät den här gången att åkarna använde elstrumpor för att värma fötterna.

Åtgärderna till trots så vittnar Runar Skaug Mathisens snötäckta skägg i målfållan efter loppet om att det var väldigt kallt även i år. Och svenske Emil Persson gick i mål kort därpå med vad som såg ut som en stor isbit hängande från näsan.

Myhlback på topp tio

Mathisen blev fyra i herrloppet som vanns av Kasper Stadaas. Han åkte de 55 kilometerna på strax under två timmar och 19 minuter. Det blev en helnorsk pall med Johan Hoel och Thomas Ödegaarden som tvåa respektive trea.

Oskar Kardin blev bäste svensk på femte plats och 17-årige Alvar Myhlback slutade nia.

I damloppet blev det dubbelt norskt i topp. Magni Smedås vann före Emilie Fleten med finskan Kati Roivas på tredje plats. Sofie Elebro blev bästa svenska på femte plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.