Nya planerna för längdlandslaget – lagen slås ihop

Uppdaterad
Publicerad

Hur organisationen inom längdskidåkningen ska se ut den kommande säsongen är fortfarande inte helt klart, men det ser ut att bli en sammanslagning av dam- och herrlandslagen.

– Vi ska försöka ha mer som ett lag i år, ett landslag helt enkelt, säger landslagschefen Anders Byström till SVT Sport.

På torsdag ska skidförbundet presentera organisationen, både tränare och lag, för kommande säsong på längdsidan, berättar landslagschef Anders Byström.

– Någonting är klart redan, sedan väntar vi på lite slutkläm, säger han till SVT Sport.

Något som däremot är klart redan nu är att damerna och herrarna kommer att jobba tätare ihop, något som Aftonbladet var först att berätta om.

– Vi ska försöka ha mer som ett lag i år, ett landslag helt enkelt. Försöka gå bort lite från att sära på dam och herr och jobba mer tillsammans inom gruppen.

”Även vi måste spara”

Vad ser du för fördelar med det?

– Det är dels ekonomiskt, vi har en coronasituation som gör att även vi måste spara. Synergieffekterna på det är både logistiska och sen att få det som man kan på dam- och herrsidan att gå ihop och göra det bästa av det, det kan aldrig vara fel.

Kommer damerna och herrarna ha samma tränare?

– Det är som sagt former vi måste sätta nu framöver med de tränare vi får klart med. Det får vi se.

Hur många tränare kommer ni ha?

– Det är inte heller helt klart. Det beror lite på vilka personer vi får klart med.

– Vi vill att det ska vara prestigelöst och jobba för åkarnas bästa. Vem som står som tränare på pappret är inte lika viktigt, det ska vara en kommunikation runt åkaren.

Enligt källor till Aftonbladet ska skidförbundet ha vänt i frågan om damtränarna Ingesson och Thomson, och enligt tidningen ska de få förnyade kontrakt. Anders Byström vill inte kommentera något kring detta.

– Nej, vi tar allting på torsdag, säger han.

ARKIV: Nye längdchefen: ”Bra kommunikation är det viktigaste (2 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.